S-MP prat om Förbifart kostar 700 miljoner

Under regeringsförhandlingarna meddelades att byggandet av motorvägen som ska gå förbi Stockholm, istället för genom centrum, ska stoppas ett halvår. Detta så att S och MP kan förhandla om trafikpolitiken över vintern.
Skattebetalarna får för denna pratstund betala 700 miljoner kronor, rapporterar Trafikverket. Bara SvD-Näringsliv och SVT:s regionala nyheter ABC har rapporterat detta på framskjuten plats. Varför mörkar riksmedierna dessa gigantiska kostnader? Detta är regeringens första stora beslut.
SvD Näringsliv skriver Uppskjuten Förbifart kan kosta över 700 miljoner:

Osäkerheten är total efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort upp om att skjuta på bygget av Förbifart Stockholm. Projektet kostar redan 4 miljoner kronor per dag. Trafikverket riskerar att få betala stora skadestånd till kontrakterade företag som redan är igång med jobbet, om de stoppas. … Det innebär i så fall att kostnaden under det halvår som projektet kanske skjuts upp kan bli en bra bit över 700 miljoner kronor.

Detta påverkar naturligtvis hela landets infrastruktursatsningar. S och MP är beredda att slösa bort enorma resurser på att prata sig ihop. Men när man pratat färdigt är risken stor att det inga pengar finns kvar att bygga någonting för.
Vilken sorts regeringsduglighet är detta?

Rulla till toppen