Regeringstrubbel direkt

Statsminister Stefan Löfven blev KU-anmäld redan första dagen på jobbet. I regeringsförklaringen tillkännagav han att den svenska regeringen kommer erkänna Palestina som stat, något som inte har beretts i riksdagen. Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) anmäler honom nu till Konstitutionsutskottet för brott mot grundlagen, rapporterar SVT:

– När jag i fredags satt i kammaren och lyssnade reagerade jag skarpt på den starka formuleringen om erkännandet. Det är en fråga av så stor utrikespolitisk dignitet att den ska gå genom utrikesnämnden, det står i grundlagen. Jag tycker det finns anledning att pröva om Stefan Löfven har följt grundlagen och därför lämnar jag in en KU-anmälan, säger Engblom.

Men Palestina-utspelet skapar också osäkerhet om Sverige i utlandet. Svenska Dagbladet rapporterar i Oklart om Sveriges roll i världen:

Efter bara fyra dagar med Stefan Löfvens socialdemokratiska och miljöpartistiska regering väcker Sveriges utrikespolitik redan frågetecken … Genom löftet att erkänna Palestina tar S-MP-regeringen ett nytt steg, men utan att det förankrats i EU … Nu agerar Löfven-Wallström solo. Medan Norge, som förhandlade fram Oslo-avtalet, anser att ett tidigt erkännande av Palestina inte är ändamålsenligt

Miljöminister Åsa Romson har som miljöpartist kraftigt fördömt båtfärger som innehåller koppar, men nu har Expressen avslöjat att hon själv använder det på familjens båt, Romson målar med förbjuden färg:

Sveriges nya miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, MP, lever inte upp till sina egna miljökrav. Hon har använt förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt.

Idag avslöjar Sveriges Radio att budgetförhandlingarna inte sköts på ett övertygande vis, Sjöstedt förvånad över budgetbesked:

— Jag tycker det är rimligt att man först blir överens och sedan går ut med innehållet.
— Det är ju så att vi fortfarande förhandlar om budgeten, och då är det förvånade att man gick ut med delar av skattepolitiken, säger Jonas Sjöstedt till Ekot.

Intressant är att medierna låter påskina att regeringens budgetförhandlingar mellan S-MP-V är avgörande. Så är inte fallet. De tre partierna kan bli hur överens som helst, men det betyder inte att riksdagen kommer att anta deras förhandlingsresultat. De är i minoritet och måste få (minst) passivt stöd av Sverigedemokraterna för att lyckas. Jimmie Åkesson har framfört krav för att inte rösta ner Löfvens budget. DN rapporterar:

Åkesson vill nu att Stefan Löfven ska samtala med SD om hur vinster ska begränsas.
– Delar av förslaget skulle vi kunna stötta. Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha igenom det här är det en smart idé att samtala med oss, säger Åkesson.

Men Löfven vägrar att tala med SD. Om Löfven spelar högt i prestigespel kan naturligtvis Åkesson svara med samma mynt. Och då har Åkesson sista ordet: Löfvens budget faller och Löfven får avgå.
Ska statsmnistern krypa till korset och samtala med Sverigedemokraterna, eller kommer han att hålla på prestigen och falla på svärdet?
Löfven-regeringen kan bli en av de kortvarigaste i svensk historia. Kanske lika bra det, med tanke på alla tabbar och brister denna regering uppvisat på kortare än en vecka på taburetterna.

Rulla till toppen