Svagaste regeringen någonsin

Sverige har aldrig haft en så svag regering. Det kunde man säga redan innan ministerlistan blev känd, eftersom S-MP-regeringen bara har 138 mandat bakom sig i riksdagen. Alliansen har 141 mandat.
Den nya ministären är också svagare än Ullstens regeringen 1978-79, eftersom Ullsten kunde luta sig mot C och M och då uppnå majoritet i riksdagen. Något sådant alternativ har inte Stefan Löfven. Även om V lydigt skulle sluta upp saknas det 16 mandat till majoritet, 175 mandat. Aldrig någonsin i modern tid har Sverige parlamentariskt haft en så svag regering.
Sedan kom ministerlistan. Då blev regeringen ännu svagare. Aldrig har en regering haft så många oerfarna ministrar utan dokumenterad kompetens. Då menar jag inte bara politisk erfarenhet, utan kompetens inom det samhällsområde man som minister ska hantera.
Här är några mediekommentarer om nya ministrarna:
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström: ”En 29-åring utan utbildning får greppa en av det absolut största utmaningarna nämligen sjukvården. Här är det nog många landstingspolitiker som sitter stumma av förvåning. Sjukvården är komplex. Det behövs kunskap, kompetens och erfarenhet för att driva ett sådant departement. Här undrar jag hur Stefan Löfven tänkte.” (Lotta Gröning i Expressen 3/10)
Bostadsminister Mehmet Kaplan: ”Till det mer uppseendeväckande hör att Kaplan ens kom på fråga som minister. Så sent som i somras sa han att unga svenska jihadister som åker ner till Syrien för att kriga inte är något större problem, utan att jämföra med de svenskar som frivilligt stred på Finlands sida under vinterkriget.” (Ledare i Dagens Nyheter 4/10)
Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson: ”Har lång tid bakom sig inom politiken, dock inte inom utbildningsområdet. Någon högskoleexamen har hon inte. – Hon har läst enstaka kurser, men har inte tagit någon examen, säger hennes nya pressekreterare.” (Svenska Dagbladet 4/10)
Det har också ”avslöjats att hon haft parkeringstillstånd för rörelsehindrade, trots att hon inte är det.” (Expressen 4/10)
Justitieminister Morgan Johansson: ”Att Morgan Johansson blir justitieminister är varken oväntat eller speciellt glädjande … Den nye justitieministern känner inte riktigt av vilken typ av ställningstaganden som kräver ordentliga överväganden.” (Ledare i Dagens Nyheter 4/10) Johansson är inte jurist.
Sjukförsäkringsminister Annika Strandhäll: ”Hennes ansvar spänner från sjukförsäkringen, över arbetsskadeförsäkring och a-kassa till pensioner och föräldraförsäkringen. Området innebär ansvar för många hundratals miljarder där små förändringar snabbt slår igenom i statskassan.” (Göteborgs-Posten 4/10) Strandhäll är inte ekonom och saknar erfarenhet från riksdag och regering.
Finansmarknadsminister Per Bolund: ”Inte för att vara elak, men regeringen ska inte vara någon skola, utan den ska helst bestå av folk som redan har kapacitet och erfarenhet … Bolund känns kanske lite orutinerad i de här frågorna om jag ska vara riktigt ärlig. Jag tror man måste ha en viss teknisk kompetens. Har man inte egen djup kunskap så är det väldigt lätt att påverkas. Vilket leder till ytliga och bristfälligt genomtänkta beslut. Man tar intryck från tidningsrubriker snarare än sakfrågor.” (Finansmannen Gabriel Urwitz till SvD-Näringsliv 4/10)
Infrastrukturminister Anna Johansson: ”Därför kliver nu riktig sosseadel in på näringsdepartementet: Anna Johansson är dotter till den legendariske pampen Göran Johansson.” (Expressen 3/10). ”Jag hade mina aningar. Det kom inte som någon stor överraskning för mig, säger Göran Johansson strax efter att den nya regeringen presenterats.” (Göteborgs-Posten 4/10)
”Det kan tyckas ironiskt att hon har fått ansvar för just infrastrukturfrågorna i regeringen. Är det något som inte har gått hennes väg den senaste tiden är det just infrastrukturfrågor. I valet nu i september sa Göteborgarna blankt nej till trängselskatt, Anna Johansson stred för ja-sidan.” (Svenska Dagbladet 4/10)
”Johansson avslöjades i SVT:s Uppdrag Granskning att ha attesterat klädköp som lunchnota. Hon har inte betalt TV-licensen och hon har haft betalningsanmärkningar.” (Expressen 4/10)
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: ”Kritiseras för sin delaktighet i en spektakulär konkurs i it-branschen. Bolaget Att veta AB skulle enligt planerna blivit ”landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå” men blev i stället ett jättefiasko. Johansson hade en lön på 116.000 kronor i månaden – vilket under en period motsvarade bolagets omsättning.” (SVT 4/10)
Inrikesminister Anders Ygeman med ansvar för polisväsendet: ”Jag frikändes i tingsrätten och dömdes till dagsböter i hovrätten, säger han.” (Expressen 4/10)
Civilminister Ardalan Shekarabi: ”Var fram till 2005 ordförande i SSU, men tvingades bort från posten efter flera skandaler. 2004 avslöjade Upsala Nya Tidning att Shekarabi slussat pengar från en intern fond till hans personvalskampanj. Pengarna sattes in på ett hemligt konto och användes bland annat till taxiresor, alkohol och kontantuttag.” (Expressen 4/10)
Framtids- och strategiminister Kristina Persson: ”Utnämningen förbryllar även om hon varit vice riksbankchef. För hon har varit borta länge. Och för att hon stod bakom flummet Tankekraft på 90-talet: Den påkostade kampanjen startades på initiativ av Persson, som berättade att hon kunde minnas flera tidigare liv – bland annat som piga. Arbetslösa fick gå kurser i astrologi. Rätt som strategiminister? Nja.” (ledare i Sydsvenskan 4/10)
Statsminister Stefan Löfven: ”Löfven är stor i orden men liten i riksdagen” (Ledare i Norrbottens Kuriren 4/10). Sedan demokratins införande har aldrig tidigare en statsminister saknat såväl erfarenhet från riksdag som regering, så som Löfven.
Helheten: ”Det är inte direkt nån församling som det sprakar omkring” (Lena Mellin i Aftonbladet 3/10)
Noterbart är att Sveriges Radio och TV4 inte granskat regeringens nya ministrar, även om man var mycket aktiv i jakten på borgerliga ministrar 2006.

Rulla till toppen