Rödgröna får knappt några nya mandat

Att framställa socialdemokrater och vänsterpartister som segrare, som sker i direktsändningarna nu, är ju rent lögnaktigt. De rödgröna ökar knappt med några mandat i riksdagen med de prognoser som finns nu (UPPDATERAT kl 00:40 då 5 823 av 5 837 distrikt är räknade). De är lika små som tidigare och får bara 157 mandat. Det krävs 175 för majoritet:
Socialdemokraterna  113 mandat (+1)
Miljöpartiet 24 mandat (-1)
Vänsterpartiet 20 mandat (+1)
Detta räcker inte för en stabil regering som kan få igenom sin budget.
Alliansens ställning just nu är 143 mandat:
Moderaterna 84 mandat (-23)
Centerpartiet 23 mandat (-1)
Folkpartiet 19 mandat (-5)
Kristdemokraterna 17 mandat (-2)
Valets enda vinnare är:
Sverigedemokraterna 49 mandat (+29)
Den som menar allvar med blocköverskridande regering kan inte annat än förespråka att Miljöpartiet ansluter sig till Alliansen. Ett sådant regeringsunderlag får just nu 165 mandat. För att det ska förlora budgetomröstningar krävs att S, V och SD samverkar.
Men det är inte vad de som pratar om blocköverskridande samarbete menar. De som talar om detta menar alltid att S ska leda regeringen.

Rulla till toppen