Reinfeldt slutar som partiledare

Det var en överraskning att statsminister Fredrik Reinfeldt inte bara lämnar in regeringens avskedsansökan till talmannen, utan också meddelade att han inom några månader avgår som partiledare för Moderaterna.
För tidigt, enligt min mening. Men Reinfeldt menar, gissar jag, att den röda sidan nu får ta sitt ansvar för landet bäst de kan.
Jag gissar också att han ser det som ett personligt misslyckande att Sverigedemokraterna tagit så många av Nya Moderaternas väljare. De som gick från S till M i valen 2006 och 2010 gick nu till Sverigedemokraterna.
Samtidigt är Reinfeldt en historiskt framgångsrik politiker. Få har vunnit två riksdagsval i rad och blivit statsminister. De övriga är: Per Albin Hansson (1932-1944), Tage Erlander (1948-1968) Thorbjörn Fälldin (1976, 1979), Olof Palme (1982, 1985) och Göran Persson (1998, 2002).
Med Alliansen har de borgerliga under Reinfeldts ledning manövrerat ut Socialdemokraterna som den störste aktören i svensk politik.
Den som blir ny partiledaren i Moderaterna måste dels föra succén med Alliansen vidare och dels möta den opinion som givit Sverigedemokraterna deras starka ställning.
Jag hör hur SVT-folket nu dödförklarar Alliansen. Som vanligt går man Socialdemokraternas ärenden. Inget borgerligt parti skulle tjäna på att lösa upp samarbetet. Bara Socialdemokraterna har något att vinna på att Alliansen inte längre är en tongivande aktör i svensk politik.
Däremot borde Alliansen få en nystart. Man har fyra år på sig att utveckla samarbetet till något mer än det varit: från att enbart varit rationell och logisk på ekonomins område till en samverkan som för in värderingarna laddade med etos och patos.
Jag håller med Maud Olofsson (C) som under valvakan menade att det största misstaget var att inte bemöta Carema-skriverierna där medierna med myter och vandringssägner om vägda blöjor utmålade privata alternativ som hot mot välfärden. För att utmana vänsterns känslostyrda lögner krävs mer än siffor och logik, här krävs engagerade diskussioner om rättvisa och värderingar.
Om detta borde Alliansbygget handla de kommande fyra åren. Då kan man ta tillbaka makten 2018.
(Se mer om valsiffror)

Rulla till toppen