Löfven har inget mandat att bilda regering

SVT:s valu är ingen prognos, protesterade statsvetaren Sören Holmberg tidigare idag. Jag tror inte på den. När man tittar på faktiskt räknade röster verkar det som att Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. Intressant är att SD ser ut att gå fram uppemot 10 procentenheter i valdistrikt i Skåne, samtidigt som M tappar i stort. I Norrbotten backar S mest av alla, samtidigt som SD går framåt med över 8 procentenheter.
Om dessa små valkretsar är representativa i sina förändringstal, kommer SD att bli ett mycket stort parti i riksdagen. Det kullkastar alla tidigare spekulationer om regeringsbildning. Stefan Löfven har inget mandat att bilda regering.
Om SD får 16 procentenheter krävs någonting annat än en rödgrön regering.
Jag anser att Fredrik Reinfeldt och Alliansen ska sitta kvar, som det största regeringsalternativet på omkring 40 procent. Socialdemokraterna får bara runt 30 procent.
Det är Reinfeldt som har bäst plattform för att bredda regeringsunderlaget.

Rulla till toppen