Rädda Sverige genom nyval

I omvärlden undrar man varför Sverige inte återvalde den internationellt sett framgångsrika Alliansregeringen. SvD rapporterar: Hur kunde svenskarna välja bort Reinfeldt?

Hur kunde svenskarna välja bort den dynamiska duon Reinfeldt/Borg till förmån för de till synes oprövade korten Löfven/Andersson där ingen av de senare någonsin suttit i riksdagen? Hur kunde svenskarna välja bort en regering som så uppenbart varit framgångsrik med ordning och reda på statsfinanserna, stark ekonomi och relativt låg arbetslöshet. Kort sagt: Är svenskarna galna?!

Och nu ser svenska folket vad man gjort. Eviga förhandlingar bakom stängda dörrar har ersatt en handlingskraftig regering som efter valet genomför det man lovat väljarna före valet. Sverige är i politiskt kaos. Och vi har inte ens sett slutet på början.
Nu på morgonen rapporterar SVT att S och MP har mycket svårt att komma överens om Förbifart Stockholm, det projekt som ska ge huvudstaden en motorväg som inte går rakt igenom city. Av Europas huvudstäder är det bara Stockholm och Tirana i Albanien som saknar kringfartsled. Men nu hotas det redan påbörjade vägbygget i Stockholm eftersom MP hatar biltrafik och därför hellre har bilarna körande genom Kungsholmen än utanför centrum. Det är, just det, rent galet!
Jag vill ha nyval. Det parlamentariska dödläget kan ge folket en ny möjlighet att fundera på hur man vill att landet ska ledas.
Det vanligaste motargumentet är att de borgerliga saknar statsministerkandidat efter Fredrik Reinfeldts avgång. Men om det har Erik Helmerson skrivit intressant på DN:s ledarsida:

Man saknar ju inte kon förrän spiltan är tom. [Väljare kan] redan nu börjar tänka nostalgiskt på alliansen. Partier som kom överens och trivdes ihop. Raka besked redan före valet. En politik.
Att det rödgröna samarbetet skulle få en hackande kallstart är ingen överraskning. Nog finns en liten möjlighet att Fredrik Reinfeldt har som strategi att avvakta utvecklingen på schack­brädet, bida sin tid, vänta på första nyvalsindikation – och då komma tillbaka in på scenen. ”Det allvarliga läget för nationen kräver att…”
Den som läser hans första intervju efter avgången som en konspiratorisk kremlolog hittar mycket spännande mellan raderna. ”Jag har inte lovat att vara oppositionsledare.” ”När något nytt händer så får vi ta in ny information och ändra oss i så fall”, säger han enligt SvD.

Om Stefan Löfven går på pumpen och inte får ihop det med MP, och om han gör det, inte därefter får ihop det med V, och om han lyckas med det, inte får majoritet för sin budget i riksdagen, vilket jag inte ser hur han skulle kunna göra, är det dags för nyval.
I ett sådant läge kan Fredrik Reinfeldt förklara att han ställer upp. Och Anders Borg har inte hunnit skaffa nytt jobb. Det är ett nytt läge. Sverige måste räddas från kaos och anarki. Ja, han kan inte annat än göra allt för att rädda det regeringen åstadkommit under åtta år.
Vid ett nyval har svenska folket en bättre insikt om vad alternativen för landet framtid är.

Rulla till toppen