Obama håller Bush-tal

Under sina första sex år som president har Barack Obama vägrat att tala om terrorism och krig på samma gång. Uttrycket ”krig mot terrorismen” som president George W Bush använde blev bannlyst. I Kairo talade Obama 2009 i termer som antydde att det var västvärldens fel att muslimska extremister tillgriper våld.
Nu har han tänkt om. Det tog sex år. I dagens tal inför Förenta Nationernas generalförsamling talade Obama om att föra krig mot krig. (Han använde ordet krig 22 gånger.) Han fördömde ”våldsam extremism” och ”terrorister som förvrängt en av världens stora religioner”.
Viktigast i talet var budskapet till det globala muslimska majoritetssamhället:

— Det är dags för världen, särskilt de muslimska länderna, att tydligt, kraftfullt och konsekvent avvisa den ideologi organisationer som al-Qaida och IS står för.

Det är exakt det budskapet som den här bloggen efterlyst. I över tio år har jag sökt efter etablerade och respekterade muslimska ledare som villkorslöst fördömer jihadister och det som de står för.
Jag har bara funnit en sådan ledare: Abdurrahman Wahid (1940-2009), den blinde religiöse ledaren för trettio miljoner muslimer som blev Indonesiens förste demokratiskt valde president 1999. I Wall Street Journal skrev han 2005 en lysande artikel mot muslimsk fundamentalism som refererades här i bloggen. Wahid skrev:

För att neutralisera denna smittsamma ideologi som när fundamentalistisk terrorism och hotar själva fundamenten för den moderna civilisationen måste vi identifiera deras förespråkare, förstå deras mål och strategier, analysera deras styrkor och svagheter och effektivt motverka dem i varje steg de tar. Vad vi talar om är ingenting mindre än en global kamp om Islams själ.

Tyvärr var han en väldigt ensam röst bland muslimska ledare. Och några arvtagare har jag inte upptäckt.
Men det är ju ett litet steg i rätt riktning att president Obama nu talar samma språk som sin företrädare.

Rulla till toppen