Valtemperaturen stiger i Stockholm

Det har blivit upprörda känslor från vänsterhåll när Stockholmsmoderaternas lokala valaffischer presenterats. De ska sättas upp runt om i huvudstaden i morgon. Jag tycker det är ett kul grepp att inte vara gravallvarlig utan anlägga en humoristisk ton.
Oppositionen hävdar att det är ”lögn”.
Men sanningen är att affischerna tar upp det oppositionen vill dölja.
När det gäller RUT vill S halvera avdraget och V ta bort det. De har ju inte gjort upp före valet, väljarna vet inte vad de röstar på. Affischens budskap kan alltså bli verklighet i en kompromiss mellan S och V.
BYE BYE förbifarten” är ett annat budskap som kan bli sant. S vill visserligen bygga, men både MP och V är stenhårt emot. En kompromiss mellan dessa partier kan mycket väl betyda att förbifarten läggs i malpåse.
AJÖKEN nio nya tunnelbanestationer” är på samma sätt ett möjligt resultat eftersom oppositionspartierna föreslagit mängder med satsningar på kollektivtrafiken utan att finansiera eller prioritera. Efter långdragna förhandlingar kan S-MP-V mycket väl hamna i att inte bygga dessa nio stationer utan något annat.
THE END of ungdomsjobb” är en svengelsk affisch som syftar på att oppositionen vill höja arbetsgivaravgiften för unga och ta bort restaurangmomsen där många unga börjar sitt yrkesliv. Det kommer att bli slutet för många ungdomars första anställning.
TACK Å HEJ fritt skolval” är ett högst tänkbart resultat om Vänsterpartiets villkorslösa krav på stopp för företag i välfärden införs. S har inte lovat totalstopp, men vad blir kompromissen med V när man behöver deras röster för att komma till regeirngsmakten? Väljarna vet inte. Affischens budskap kan bli verklighet.
140 000 nya bostäder KAN HÄLSA HEM”. Affischen syftar på uppgörelse som Alliansen gjort i Stockholmsregionen och som ställer krav på bostadsbyggande som motprestation för utbyggd tunnelbanan. Oppositionen har inte någon liknande uppgörelse.
ETT TU TRE så fanns inte Bromma flygplats mer”. Två av tre oppositionspartier driver nedläggning. I en förhandling kan den ryka. Affischens budskap kan bli sant.
BOOM! där rök försvaret” är väl den mest kontroversiella affischen. Dels är försvaret ingen lokal fråga för Stockholm, dels har nya Moderaterna kraftigt skurit ner försvarsmakten under åtta år. Men M undgår min kritik eftersom jag anser att affischen syftar på att oppositionen velat ge försvaret ännu mindre pengar. Två av tre rödgröna partier vill avveckla det militära försvaret. Eftersom Moderaterna inte helt vill avskaffa försvaret vill de ha mer av det än oppositionen. Affischen har ett fräckt påstående, men sett till alternativet är budskapet inte oriktigt.
Jag tror att affischerna får väljarna att tänka till. Det är just vad reklam syftar till.
Mer fundersam är jag över att svenska medier så unisont dömer ut M-kampanjen. Svenska medier framstår som en integrerad del av Socialdemokraternas valhögkvarter.  Jag hoppas väljarna ser igenom den extremt partiska medierapporteringen.

Rulla till toppen