Alliansen leder med 38,8 mot 29,7 för S

Idag rapporterar Aftonbladet, Skräckbesked för Löfven, att Alliansen ökar i ny opinionsmätning, medan oppositionen är fortsatt splittrad. Statsminister Fredrik Reinfeldt intar nu också samma hållning som denna blogg lanserade förra veckan: Alliansens stöd i folket ska jämföras med Socialdemokraternas stöd, eftersom det inte finns något annat regeringsalternativ än Socialdemokraterna ensamt.
Så här ser då stödet för de olika regeringsalternativen ut:
Alliansen . . . . . . . . . . . . . . 38,8 procent
Socialdemokraterna. . . . . . . 29,7
Sverigedemokraterna. . . . . . 10,9
Miljöpartiet. . . . . . . . . . . . . . 9,9
Vänsterpartiet. . . . . . . . . . . . 6,9
I ett inlägg i januari 2013 presenterade jag hur det kan gå i riksdagen med liknande valresultat. Scenariot i korthet:
Om talmannen föreslår riksdagen att utse Stefan Löfven till statsminister kan en majoritet av Alliansen och SD rösta nej eftersom Löfven inte gått till val med stödpartier utan ensamt. Det finns inget regeringsprogram med MP och V.
Talmannen får då erbjuda Fredrik Reinfeldt att försöka bilda regering. Han kan då höra sig för om vad MP kräver för att lägga ner sina röster. Om MP gör det, är Reinfeldt klar som statsminister. Om MP inte vill göra upp med Alliansen, hamnar avgörandet hos SD. Kommer de att rösta nej också till en Alliansregering? Eftersom Reinfeldt inte kommer att förhandla röstar SD nej. Därmed faller Reinfeldt.
Talmannen föreslår då en blocköverskridande regering. Stefan Löfven försöker säkert locka FP och C, men blir avvisad. Gustaf Fridolin vill säkert också försöka bilda regering med FP och C, men Allianspartierna vill inte svika sina vallöften. Talmannen kan föreslå S och M, men de vill inte tillsammans.
När talmannens fjärde förslag röstats ner av riksdagen, utlyses automatiskt extraval att hållas inom tre månader.
I det extravalet borde det ha gått upp för svenska folket att man bör rösta på ett regeringsalternativ som kan få majoritet i riksdagen. Bara ett sådant alternativ finns: Alliansen. I extraval i januari 2015 borde Alliansen kunna få denna egna majoritet. Sverige får då till slut en regeringsduglig lösning.

Rulla till toppen