Mannerströms sociala patos en fröjd att följa

Stjärnkocken Leif Mannerström är ju en ny Leif GW Persson! Hans rakhet, integritet och korthuggna språk i nya TV4-programmet Leifs restaurang är något annat än det vanliga, ytliga babblet om hur “fantastiskt” allt är i TV-sändningar.
Han är också modig. Programmet ger långtidsarbetslösa med olika grad av sociala problem en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Dessa helt outbildade personer ska på kort tid lära sig jobbet och sköta en riktig restaurang i Göteborg. Till G-P säger Mannerström:

— Du vet, det här är ju på allvar, här gäller det att ta tag i människor på allvar så att de kommer tillbaka till livet. En del av dem har haft det, för att uttrycka det hårt, jävligt jobbigt. Du får inget jobb i dag om du inte har ett bra CV och många av de här människorna har ju inget sådant men vi har lyckats få in dem i arbetslivet ändå och det är jag jäkligt stolt över.
— Det är inget lekprogram precis, utan här kommer de få höra både ris och ros.

Mannerström började själv jobba på restaurang som 15-åring och han ställer hårda krav. I programmet säger han:

— Jag söker dom som bestämmer sig. Det här vill jag. Gå till jobbet varje dag.
— Man ska göra rätt för sig. Det är viktigt att man hittar en uppgift, någonting att sköta. Att man betyder någonting och att man tar tag i sig själv. Det har med självkänsla att göra.
— Jag är väldigt pettimeter. Allting ska vara snyggt.
— Man hittar alltid några pärlor och så hittar man dem som är totalt värdelösa. Men de kan vara bra ändå. Det finns mycket goda hjärtan hos dom som inte kan hacka lök.

Herrejävlar vad jag saknar dessa personer som vågar att inte vara politiskt korrekta i medierna! Mannerström behöver efter 60 år i branschen inte be om ursäkt för att han har tydliga åsikter.
De utvalda är samtidigt chockerade öppna om sin livssituation (hoppas de fått klart för sig vad TV-exponering innebär). Och har en god förmåga att berätta om det. En deltagare som missbrukat, saknar betyg och nu bor i bostad som socialtjänsten tillhandahåller säger “Jag ser mig inte som en loser, men det är det jag blivit.”
Varför ställer en så framgångsrik kock och krögare upp på att jobba med arbetslösa och outbildade? Mannerström förklarar att han vill ge något tillbaka till Göteborg som givit honom så mycket. Just detta samhällsengagemang är väldigt vanligt i USA, men inte här hemma. Ge något tillbaka!?! Vi ska ju bara kräva våra rättigheter! “Någon annan” ska fixa det. Politikerna.
Men Mannerström ställer upp. Samtidigt döljer han inte att han har vissa betänkligheter. Han är ärlig om att han ställer krav. Han frågar en deltagare, “Om vi tar med dig, är du ren då?”
Så får man ju inte göra. Ta folk på allvar.
Den här TV-serien ska jag följa.

Rulla till toppen