Vem i hela Sverige ska man rösta på?

SVT har åter gjort den mest omfattande valkompassen, även om den nu aktuella inför riksdagsvalet inte känns lika träffsäker som valkompassen inför europaparlamentsvalet tidigare i år.
Jag har kollat vilka kandidater som ger samma svar som mig, oberoende av valkrets. Sedan har jag valt ut dem som ligger nära mig (får hög procent samstämmighet), men som jag också har träffat personligen och någorlunda känner till.

84% Sara Skyttedal (KD) är ungdomsförbundets ordförande, 28 år och arbetat med marknadsföring för bland annat Axess. En ung politiker från Växjö som inte är helt inlåst i den svenska åsiktskorridoren. Nu kandiderar hon inte i Stockholms stads valkrets, så jag kan inte kryssa henne.
77% Andreas Norlén (M) är jur.dr, riksdagsledamot och 41 år. Bor i Motala. Lågmäld och saklig, men också den kanske mest analytiske riksdagsledamot jag träffat. Står 6:a på riksvalsedeln och 1:a i Östergötland.
77% Monica Renstig (FP) är företagare i bland annat Women’s Business Research Institute. Har skrivit flera debattböcker om välfärd och förnyelse med tydligt entreprenöriellt perspektiv. En 62 år ung och energisk person med många järn i elden. Står på 30:e plats i Stockholms stad och län.
73% Johan Hedin (C) har arbetat i regeringskansliet men är nu riksdagsledamot och står som 2:a efter Annie Lööf i Stockholms stads valkrets. Spelar bas i countrybandet Men in Shoes och har ett tydligt frihetligt patos.
Jag skulle kunna rösta på var och en av dem. Men jag måste ju välja. Valrörelsen får avgöra vilken kandidat det till slut blir, och därmed vilket parti jag råkar rösta på.
Med detta inlägg vill jag uppmana alla att närmare kolla kandidaterna. Det kan faktiskt vara mer givande än att välja det kollektiva massa som partierna är. Med starkare band mellan väljare och valda skulle politiken kunna komma medborgarna närmare.

Rulla till toppen