Du är mest lik. . .

Svenska Dagbladet har gjort en annorlunda “valkompass”. Istället för partier och kandidater till riksdagsvalet om några veckor jämförs dina svar med historiska politiska personer. Jag gjorde testet för någon vecka sedan och blev överraskad av svaret. Gjorde därför om det. Samma svar.
Idag gjorde jag om testet igen. Åter samma svar. Svenska Dagbladet tycker jag är mest lik… Karl Staaff (1860-1915). Liberala samlingspartiets förgrundsgestalt och statsminister i två omgångar. Han banade väg för allmänna rösträtten.
Men mest omtalad är hans motstånd mot stärkt militärt försvar när orosmolnen tonade upp sig inför första världskriget. Hans hållning orsakade det massiva bondetåget och kung Gustav V:s kupp mot statsminister Staaff 1914.
I detta känner jag inte alls igen mig. Jag hade mycket väl kunnat gå med i bondetåget mot Staaff. Och jag kryssade i SvD-testet för att jag helt är för stärkt försvar.
Men kanske hade han i övrigt en hållning som gör att jag ligger närmare honom än någon annan. Han var ju mer liberalkonservativ än dagens folkpartister…
Se mer: om Staaff i bloggen.

Rulla till toppen