Strålande drama om diplomati

Upptrappningen inför första världskriget ägde rum för 100 år sedan. Axess TV sänder ett BBC-producerat drama i tre delar om hur det diplomatiska spelet utvecklades från mordet på ärkehertig Franz Ferdinand den 28 juni 1914 till krigsutbrottet mellan Storbritannien och Tyskland den 4 augusti, Dagar före krigsutbrottet (originaltitel: 37 Days).
Det är ingen Hollywoodprodukt med actionscener. Dramatiken ligger i dialogen, som inte utgår från att tittarna är dumma i huvudet. Diplomatiska strategiska och taktiska överväganden diskuteras inom splittrade nationella ledarskikt och mellan dem. Spelet mellan Österrike, Tyskland, Ryssland, Frankrike och Storbritannien skildras i detalj. Här spinns en väv av hot, löften, lögner, svek och övermod.
Allt blir till ett schackspel på allra högsta nivå, med hela världen som insats.
Del 2 går i repris idag och del 3 sänds imorgon. Jag hoppas Axess TV sänder serien igen. Det här borde fler få chansen att se efter sommaren!

Rulla till toppen