Schlingmanns sanning till Almedalsfolket

Dagens Industri har i Almedalen stött på Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann, en av arkitekterna bakom succéframgångarna för partiet det senaste årtiondet. Naturligtvis får han inte frågor om politiska sakfrågor utan om ”bilden” av Alliansens valupptakt där det bjöds på discodans, Schlingmann försvarar M:s hånade kick-off.

Men oppositionen hånade det här ganska friskt.
— Ja ja, men oppositionen hånar det mesta.
Men symboler är ju viktiga.
— Absolut, men man kan lyfta fram andra symboler. I efterhand har de begränsad betydelse. Det är politikens innehåll som avgör.

Det är något för etablissemangen borde fundera på i Visby. Att vänsterfolk twittrade hånande om sina politiska motståndare har ingenting med kommande valresultatet att göra. Vänstern kan håna hur mycket de vill. Så länge de lever i sin egen bubbla och tror att symboler och åsikter utkastade som känslouttryck i behov att inför sig själv framstå som en god människa (man kan undra vilka dåliga samveten som ska kompenseras), kommer väljarna inte att hänga på.
Det råder en strid om verklighetsbilder snarare än värderingar. Men de verklighetsbilder väljarna är intresserade av handlar om jobben, om den egna hushållsekonomin, om välfärdens kvalitet (inklusive rätten att själv bestämma över egna välfärdstjänster). Om vänstern tror att en iscensatt discodans på en valupptakt (och hånet mot den) är avgörande, då kommer de att förlora striden.
Kanske är dagens opinionsmätning från Aftonbladet/United Minds ett tecken på detta, Mardrömssiffror för Löfven – Reinfeldt har knappat in rejält. Allianspartierna ökar med 3,1 procentenheter medan rödgröna minskar med 4,2 procentenheter. Det är ett opinionssving på 7,3 procentenheter. ”Det är match igen”, som Aftonbladet skriver.

Rulla till toppen