Med Juncker går EU åt fel håll

Allt fler medger att Europeiska unionen är på fel väg, att unionen måste reformeras i grunden. I vintras erkände även europaentusiasterna och arkitekterna bakom svenska inträdet, Ulf Dinkelspiel (diplomat och europaminister som förhandlade om svenskt medlemskap) och Lars Danielsson (diplomat och Göran Perssons statssekreterare) att EU inte blivit vad man hoppats och att stora förändringar behöver ske. I ett av SVT-Forum sänt seminarium framförde de den vitt omfattande uppfattningen att makten i EU måste begränsas och ansvar kunna utkrävas.
Men ingenting görs i praktiken. Tvärtom. EU fortsätter gå i fel riktning. Allt mer makt samlas i händerna på byråkrater med storhetsvansinne och utan varje form av folklig förankring.
Senaste exemplet är valet av den makthungrige intrigmakaren Jean-Claude Juncker till ny ordförande i EU-kommissionen efter Barroso.
Ingen är mer ansvarig än Juncker för eurokrisen genom hans fullständigt oansvariga sätt att låta Grekland bli en del av eurozonen, trots att man visste att grekerna trixade med bokföringen.
Juncker representerar det storhetsvansinne som präglar EU-byråkratin och som innebar att de satte en så stor eurozon som möjligt framför sunda finanser. I en dokumentär om eurokrisen (se bloggen) sa han till sitt försvar för att ha godkänt Grekland:

– Vi kom aldrig på den tanken att siffrorna kunde vara manipulerade eller att nationalräkenskaperna redovisades på ett otillbörligt sätt

Större inkompetens än detta kan man knappast visa på europanivå. Dessutom ljuger han. Man visste. Ändå väljs han nu att leda Europa i fem år framåt.
Och den som vågar gå emot Juncker, brittiske premiärministern David Cameron, hånas nu unisont i både medier och i maktens korridorer (eliterna håller ihop) för att han ”trilskas” och inte följer strömmen. Han ska nu isoleras likt ett mobbningsoffer i grundskolan.
Nej, ingenstans finns så lite rakryggad kompetens och integritet som i EU-politiken. Vore det val idag, skulle jag rösta nej till medlemskap i unionen. Den håller på att sänka sig ner i en dynga ur vilket vi inte vet vad som kan uppstå.
Se mer om Juncker-valet: Fredrik Erixon (ECIPE)  i EU-demokratins falskmyntare, Sydsvenskan i Rätt att välja sina strider, Daily Telegraph i Juncker vägrar offentliggöra lukrativa sidoinkomster, Expressen i Juncker var ingens favorit.
,

Rulla till toppen