Putin ertappad med blod på händerna

Ett halvt dygn efter utrikesminister Carl Bildt börjar svenska medier informera om vad som hänt över östra Ukraina: proryska separatister, försedda med ryska vapen, har skjutit ner ett civilt flygplan med 298 personer ombord, ”Vi har skjutit ner ett flygplan”.
Separatisterna har, som på Krim, försetts med vapen och instruktörer från ryska försvarsmakten. Därför bär Rysslands president Vladimir Putin ett direkt och personligt ansvar för att civilflyget skjutits ner. Han har de 298 personernas blod på sina händer. Världssamfundet kan inte längre blunda för Putins kriminella agerande.
Militärhistorikern och författaren Max Boot skriver:

President Reagan fördömde snabbt [Sovjetunionen] för ”detta brott mot mänskligheten” sedan man skjutit ner koreanskt civilflyg 1983 . . . Vi kan bara hoppas att samma moraliska tydlighet kommer från USA och Europa efter nedskjutningen av Malaysian Airlines flight 17 över Ukraine . . .
John McCain säger att om rysk inblandning kan bevisas får de betala dyrt (“hell to pay”). Jag hoppas verkligen det. Men vad skulle det bestå av?
Ingen överväger västligt anfall mot Ryssland eller även mot de proryska separatisterna i Ukraina, men det är mycket som USA och Europa kan göra för att förse militär utrustning och rådgivning till ukrainska armén så att de kan besegra Putins marionetter, något som vi fram till nu varit rädda för, eftersom det skulle kunna utlösa en rysk upptrappning. Som om nedskjutning av civilt flyg inte vore upptrappning nog.

Ja, nu får ingen tvekan råda om att Ukraina har rätt och ansvar att ta tillbaka kontrollen över hela sitt territorium, inklusive Krim. Ryssland borde tydligt tvingas välja mellan normala relationer till västvärlden eller sjunka ner i ett nytt kallt krig.
Uppdatering 19/7: Den enda vettiga svenska nyhetsartikeln om flygkraschen jag läst finns i SvD idag: Separatisterna borde erkänna att de sköt planet. Det ryske säkerhetsanalytikern Pavel Felgenhauer säger i intervju är det logiska händelseförloppet. Till det kan läggas att flera spionsatelliter borde ha bevis på exakt varifrån missilen mot planet avfyrats. Att det var pro-ryskt kontrollerat område är ingen järv gissning.

Rulla till toppen