Hamas förgör Gaza

Till min förvåning finns mer balanserade analyser om kriget mellan Hamas och Israel i den vänsterliberala tidskriften Slate, medan svenska medier som vanligt kantrar i fullständigt partisk rapportering.
Kolumnisten William Saletan framför två viktiga poänger i Hamas Is Destroying Gaza:

Kritiker anklagar Israel för att bryta mot krigets lagar i praktiken. Men Hamas föraktar dessa lagar bokstavligen. Man skjuter missiler mot varje stad inom räckhåll och deklarerar att ”alla israeler är nu legitima mål”. Vapen avfyrade av Hamas och dess allierade har också träffat civila i Gaza. De har träffat palestinska hem och byggnader på Västbanken. De har träffat Gazas elförsörjning två gånger och slagit ut 20 procent av elektriciteten. Och trots att man avfyrat mer än 1200 missiler har man dödat endast en israel.

Detta, en analys och utvärdering av hur Hamas leder Gaza, har jag inte sett i svenska medier. Det är bara Israels åtgärder som granskas. Aldrig vad Hamas gör, inte minst mot den egna befolkningen. Svenska medier tycks ha en tyst överenskommelse om att aldrig ta upp deras brott mot mänskliga rättigheter — riktade mot palestinierna.
En annan viktig poäng i artikeln:

[Palestinske presidenten på Västbanken] Abbas finner Hamas agerande förbluffande. “Vad är det ni försöker uppnå med missilerna?” frågande han retoriskt i en TV-intervju. I ett annat framträdande vädjade han: “Vi är på den förlorande sidan, och varje minut sker fler och fler onödiga dödsfall. … Jag gillar inte att handla i palestinskt blod.”
Det är vad Hamas ägnar sig åt. De handlar i palestinskt blod för att dåraktigt försöka uppnå politiska ambitioner genom krig.

Detta är konfliktens kärna. Hamas vill inte ha fred utan utplåna Israel. Därför är det höjden av naiv dårskap när svenska kolumnister, som Catrin Ormestad i SvD (ej online) menar att judarna ska lägga ner vapnen. Har Ormestad hört talas om andra världskriget och vad som hände förra gången judar inte gjorde motstånd? Och varför är det bara judar som ska lägga ner vapnen, varför kräver hon inte att Hamas och andra islamister ska sluta skjuta missiler?
Liksom övrig medierapportering genomsyras Ormestad av djupt rotad rasism, där hon behandlar etniska grupper helt olika. Och det är denna särbehandling av judar som ger Hamas och andra extremister energi och moralisk styrka att fortsätta. Det är denna från omvärlden forsande antijudiska propaganda som håller konflikten i Mellanöstern igång.

Rulla till toppen