Dagens klipp: ja-nej-ja-nej

Nu på morgonen ställde SVT:s Lennart Persson två finansministerkandidater mot varandra. Han kuppade och gav dem var sin skylt med ”Ja” på ena sidan och ”Nej” på andra. Sedan skulle de svara på korta frågor med skyltarna istället för att prata. Magdalena Andersson (S) blev nervös och sa att politiker har svårt att svara ja och nej.
När de båda fick frågan ”Behålla Rut-avdraget som det är idag?” höll finansminister Anders Borg (M) stabilt skylten och visade ”Ja”, medan Andersson började snurra på skylten, Nej-Ja-Nej-Ja. Hon tvingades medge, ”Vi gör mindre justeringar. Vi sänker taket.”
Sedan kom frågan ”Slopa avdragsrätten för pensionsförsäkringar?” Åter började Andersson snurra skylten, Ja-Nej-Ja-Nej. ”Vi har inte satt ner foten där.”
Tydligare än så kunde det väl inte illustreras att Anders Borg har klart för sig vilken ekonomisk politik regeringen står för, medan oppositionen inte vill ge några raka besked — särskilt inte negativa. Man vill mörka sin finansiering av alla bidragslöften.
Det här va ”bra teve”.

Rulla till toppen