‘Bilgate’ – att jämföra dam- och herrfotboll

Har väntat på att det skulle hända. I feminismens namn ska ju allt vara exakt lika mellan män och kvinnor.  Anders Svensson fick en bil som tack för sina insatser i herrlandslaget under fotbollsgalan. Ingen i damlandslaget fick exakt samma sak. Därmed var skandalen total. Kris! Katastrof! Och “bilgate” var ett faktum.
Zlatan har reagerat på sitt sätt i Expressen:

–  Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt? Det är helt omöjligt! Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla.

Rubriker naturligtvis. Och ännu mer upprörda kommentarer.
Grundfelet är ju att anordna en fotbollsgala gemensam för dam- och herrfotboll. Upplägget utgår ju därmed ifrån att det är samma sport där prestationerna är jämförbara. Galor för herridrott och damidrott borde hållas isär på samma sätt som idrottsutövandet sker separat.
Jag gillar inte Zlatans stil, men att han har rätt i sak bekräftas ju av damlandslagets kapten Carolin Seger som säger:

— Jag har aldrig bett om att bli jämförd.

Men det är ju exakt det som debatten gjort: inte bara jämfört utan likställt herr- och damfotboll. Och det är på detta Zlatan regerat. Det är sorgligt att de upprörda inte inser innebörden av de åsikter som framförs. Tyvärr upplever jag att detta blir allt vanligare i samhällsdebatten: man kastar ur sig åsikter som inte hänger ihop därför att man inte funderar över konsekvenserna. Det är bara ett sammelsurium av oreflekterade känslor.
En som försöker se principerna är löparen Petra Månström som i sin blogg skriver:

Är det rätt att damvinnaren i ett lopp får lika mycket prispengar som herrsegraren trots att konkurrensen inte är lika stor? Borde vi ändå göra det för jämställdhetens skull, fast jag av princip är emot kvotering? Många frågor.

Men det hela är faktiskt väldigt enkelt. Så länge det är olika klasser och separata ligor för damer och herrar kan de inte jämföras. Aldrig. Inte ens när jante spär på upprördheten. Anders Svensson fick ju till råga på allt en lyx-Volvo! Så fruktansvärt orättvist.
Att Anders Svensson dessutom, enligt DI, tackar nej till bilen för att slippa skattesmäll visar ju på ett lysande sätt att Sverige är fantastiskt!

Rulla till toppen