Så kan S tvingas ta med V

I en intervju i Svenska Dagbladet säger statsminister Fredrik Reinfeldt något intressant med anledning av att S inte längre ser de rödgröna som ett samlat regeringsalternativ, En S+MP-regering får nobben av Reinfeldt.
Reinfeldt antyder att de borgerliga i riksdagen efter valet kan komma att rösta emot en minoritetsregering med S och MP, utan V.
För det första visar Reinfeldt att Stefan Löfven inte själv kan bestämma efter egna önskedrömmar. Det är riksdagen som röstar.
Jag har tidigare (här) visat på hur det kan gå till om valresultatet blir som så att Alliansen får 45% (30-6-5-4), Socialdemokraterna 34%, SD 8%, MP 7% och V 5%.
Stefan Löfven räknar med, sedan han sagt nej till ett samlat rödgrönt regeringsalternativ, att han kan bilda regering med enbart MP om S+MP får 41%, eftersom han med passivt stöd av V skulle ha 46% bakom sig. Detta mot Alliansens 45%.
Men nu säger Reinfeldt att om S vill bilda en minoritetsregering som är mindre än Alliansen kan de borgerliga komma att rösta nej. Om också SD röstar nej, så faller Stefan Löfvens önsketänkande.
Riksdagen kan alltså tvinga Stefan Löfven att ta med vänsterpartisterna, kanske med Jonas Sjöstedt som utrikesminister, för att släppa fram honom som regeringschef.
Stefan Löfven hade alltså fel när han i partiledardebatt svarade Reinfeldt i regeringsfrågan: ”sköt du ditt, så sköter jag mitt”. Löfven kan inte sköta sitt om de rödgröna inte når egen majoritet, vilket inte är särskilt troligt. Aftonbladet visade igår att trenden i opinionen kan vara bruten: S rasar till 2010 års nivå.
Utan egen majoritet är det riksdagen — och ingen annan — som avgör.
Om Löfven inte före valet talar om vilken regering han vill se, överlåter han till andra att bestämma. Vad säger det? Att S är på väg att sätta sig i en situation där de inte ens bestämmer över sig själva och sitt regeringsalternativ. Reinfeldt visar väljarna att Löfven, om han fullföljer sin taktik, av riksdagen kan tvingas ge Jonas Sjöstedt en central roll i en kommande regering.
Hur ska man kunna styra landet om man inte ens kan styra över vem som ska ingå i regeringen?

Rulla till toppen