Sjökatastrofen: FN skyller på Europa

Hatet mot väst är lika vanligt som huvudlöst. Flera hundra somalier och eritreaner har drunknat utanför Italiens kust. De var på flykt från Afrika, en kontinent härjad av korruption, våld, extremism, laglöshet, ekonomisk stagnation och allt elände som blir följden när inte rättsstat och demokrati upprätthålls. Om Afrika följt Europas exempel och utvecklat folkstyre byggd på lag och rätt hade ingen behövt fly.
Men för FN är det annorlunda. Det är Europas fel att flyktingar drunknar när de flyr sina hemländer i Afrika. DN rapporterar, FN: Felet är EU:s hårda migrantlinje:

Sjökatastrofen vid Lampedusa, som befaras ha krävt över 300 liv, är ett resultat av EU:s skoningslösa migrantpolitik. Det säger François Crepeau, FN:s ansvarige för flyktingars rättigheter.

Snacka om galen analys. Huvudfrågan måste ju vara varför de flyr. Det är där man finner skälen till att människor blir så desperata att de ger sig ut på livsfarliga färder. Men nej, Förenta Nationerna anser inte det finns några som helst brister i Somalia, Eritrea, Etiopien m fl länder som förklarar varför människor flyr. Uppenbarligen frågar man sig inte heller varför de vill fly till Europa. Kan det vara något som Europa gör bättre än deras hemländer? Ligger felet då på de länder folk vill fly till, snarare än de länder man flyr ifrån?
Inte undra på att FN inte på något sätt bidrar till en bättre värld. Med en så bakvänd samhällsanalys blir inte mycket rätt.

Rulla till toppen