Ramadan svensk tradition?

När Nyhter24 ställer frågan till riksdagsledamöter blir svaret som i rubriken på artikeln, Politikerna: ”Självklart är ramadan en svensk tradition”.
Enligt flera partiföreträdare är det en ”svensk tradition” så fort någon som bor i Sverige firar något. Man tar sig för pannan.
Hur långt får förflackningen av orden och dess innebörd gå i viljan att dölja kulturella skillnader och de utmaningar de innebär? Snacka om att sticka huvudet i sanden och förvanska språket. Mina tankar går till George Orwells ”1984”. Så länge politiker inte ser verkligheten i vitögat kommer utmaningarna att förvandlas till allt värre motsättningar och segregation.
Nyheter24 har ställt frågan också till allmänheten. Av dessa svarande mer än 86 procent nej. Bara drygt 3 procent svarar ja.
Hur kommer det sig att partierna hamnat så långt ifrån folket när det gäller dessa frågor? Det blir ett uppenbart demokratiproblem när 90 procent av riksdagen bara har stöd hos 3 procent i befolkningen.
En politiker som avviker är kristdemokratiske riksdagsmannen Roland Utbult. Han svarar om ramadan: ”Nej, det är inte en svensk tradition. Inte i betydelsen svenska sedvänjor som förts vidare genom generationerna. Men det är en jätteviktig del av det muslimska året.”
Till Världen idag säger han att han är förvånad att övriga politiker svarade ja och tillägger:

— Jag tror att de gjorde det av rädsla för att stöta sig med de muslimska väljarna. Att den breda allmänheten har en annan uppfattning stör dem inte eftersom de tror att de på det här sättet framstår som progressiva, om inte annat så i medias ögon.

”Progressiva” var ordet. Jag skulle hellre kalla deras hållning utopisk. På samma sätt som vänstern vill uppnå total jämlikhet (trots att Stalin, Mao och Pol Pot visat vart en sådan politik utopi leder) vill samtliga gamla partier uppnå total integration nu omedelbart. De drömmer om en etniskt smältdegel (Melting pot) i multikulturell anda utan några som helst kulturkrockar. Då är ramadan lika betydelsefull för Sverige som midsommar.
På ett principiellt plan är det naturligtvis så att det inte går att rangordna olika kulturers högtider. Men dessa högtider är förankrade i traditioner med geografisk förankring. Ramadan i Mellanöstern och Midsommar i Sverige. Men tvärtom? Nej. I Mellanöstern är midsommar lika lite en tradition som ramadan är i Sverige. Det är ett påståendet som riksdagens ledamöter borde ställa upp på. Tragiskt nog medger de säkert att svensk midsommar inte är en tradition i Mellanöstern.
Att förneka det svenska, men bejakar det utländska är en trend inom de mediala och politiska etablissemangen. Den är fruktansvärt tröttsam. Och något man inte har stöd för hos det svenska folket.
Se mer: Traditioner kan inte tvingas fram (Liv & rätt).

Rulla till toppen