Löfven återgår till ohållbara ATP

Hur historielös får politiken bli? När S-ledaren Stefan Löfven i går sa sig vilja slopa PPM tycks alla ha glömt att detta pensionssystem infördes för 20 år sedan när ATP-systemet visat sig vara ett kedjebrev.
Nu talas det om att PPM kan användas för att höja dagens pensionsutbetalningar.Men då glömmer man att PPM är individuella andelar för oss som går i pension om 10, 20 eller 30 år. Att skrota PPM betyder att man urholkar våra pensioner.
ATP-systemet övergavs just för att det bara såg till aktuella pensionsutbetalningar medan framtida generationers pensioner  övergavs. Genom PPM infördes ett pensionssparande för yrkesverksamma så att det ska finnas pengar till pensioner i framtiden.
Löfven säger nu till alla som är yngre än 55 år att de kan räkna med avsevärt lägre pensioner eftersom han vill lova bort deras pensionspremier till dagens pensionärer.
Detta är höjden av ansvarslöshet.
Flera länder är avundsjuka på att Sverige under 90-talskrisen i stor enighet lyckades reformera pensionerna så att sparande inför framtiden byggdes in. Vårt system är nu mindre av pyramidspel än i övriga världen. Denna stabila och trygga fördel för framtida pensionärer vill nu Löfven offra för kortsiktiga vallöften.
Att medierna inte genomskådar Löfven, som vill äta upp sättpotatisen, är väl ännu ett tecken på hur intill dumhet kortsynt samhällsdebatten numera är.

Rulla till toppen