Inför frivillig kändisskatt

Årets bästa förslag framförs av Sara Skyttedal, ordförande i kristdemokratiska ungdomsförbundet. I Expressen skriver hon, Tillåt kändisarna betala extraskatt:

Under sommaren har ett antal kändisar kritiserat alliansens skattesänkningar. Alexander Skarsgård har varnat för systemskifte. Jan Guillou har meddelat att ”jobbskatteavdraget har skapat fler fattiga människor”. Dogge Doggelito påstod att skattesänkningarna har gjort att ”Landet vi kallade Sverige inte längre finns kvar”. Tidigare har kändisar som Stellan Skarsgård, Henning Mankell, Jonas Gardell och Alex Schulman uttryckt liknande tankar …
Men om så många välbetalda medie- och kulturprofiler nu vill betala högre skatter, varför inte låta dem göra det?
Redan i dag finns visserligen möjlighet att ge av sitt överflöd till frivilligorganisationer, [men] vi bör samtidigt respektera dem som tror att deras pengar förvaltas bäst i politikers händer. Ett sätt skulle kunna vara att regeringen startar ett särskilt konto för inbetalningar av frivillig extraskatt. Man kan rent av tänka sig att inbetalningarna blir offentliga, så att vi alla kan få veta hur stort intresset egentligen är för högre skatter.

Varje gång jag hört Guillou och Mankell uttrycka besvikelse över låga skatterna har tankarna gått i dessa banor: om de så gärna vill bli av med sina inkomster kan de väl ge bort dem? Varför ska vi som tjänar betydligt mindre än dem och vill behålla lönen för mödan av vårt arbete tvingas bli av med vår lön bara därför att några tomtar med årliga miljoninkomster vill betala mer i skatt?
Det är höjden av arrogans när dessa kändisar utmålar det arbetande folket som svin som betalar för lite skatt. Förmodligen är det den nya överklassens behov av att se ner på vanligt folk som numera tillfredsställs genom koketterande kring behovet av höjda skatter.
Även om inkomstskatten skulle höjas till 80 kr av varje 100-lapp i lön skulle Janne Guillou gissningsvis få några miljoner över att köpa vin och åka på jaktresor för. Höjda skatter påverkar inte hans dagliga liv.
Den norske succéförfattaren Jo Nesbø visade en större förståelse för verkligheten när han intervjuades i TV4 (se video i TV4 Play) i sommar. Då fick han frågan hur viktiga pengarna är i hans liv:

— De första fem miljonerna var viktiga. De gav mig en frihet att göra vad jag önskar. En försäkran om att jag kan jobba som författare länge till. Efter det blir de mindre viktiga.

Han har startat en stiftelse mot analfabetism i världen där hans inkomster gör nytta eftersom han själv inte har behov av lyxkonsumtion. För mig framstår Jo Nesbø som så mycket klokare och smartare än de svenska kändisar Skyttedal nämner. Han gör något konstruktivt med sina pengar istället för att sabotera andra människors möjlighet att bygga sig sin egen trygghet och frihet. För det är just det högre skatter innebär: människor med vanliga inkomster förhindras att skaffa sig sparkapital som ger trygghet och frihet.
Skyttedals förslag om frivillig kändisskatt kanske kan täppa till truten på Guillou & Co så vi slipper höra deras vilja om ökad ofrihet och otrygghet för oss som inte tjänar miljoner.

Rulla till toppen