Världens diktaturer jublar över Västs svaghet

Storbritanniens parlament avvisade i en omröstning igår kväll insatser mot Syrien sedan det är klarlagt att regimen börjat gasa ihjäl barn, kvinnor och män utanför huvudstaden.
Klokast reaktion kommer från förre liberaldemokratiske partiledaren Paddy Ashdown. På Twitter skrev han:

Under 50 års tjänstgöring för mitt land har jag aldrig skämts så mycket. Storbritanniens svar på syriskt skräckvälde? Inget att bry sig om!

Därmed har han helt korrekt uppfattat läget hos västländernas medier och politiska etablissemang. Dagens Nyheter borde haft det som rubrik på dagens ledare, “Vi bryr oss inte”. Det hade varit så mycket ärligare än att först låtsas att man tycker det är förfärligt att barn gasas ihjäl, för att sedan säga, “Att det skulle vara bättre att göra något än inget är ett blekt argument: medlet saknar mål.”
Att göra inget är DN:s linje. Att göra inget har helt uppenbart enorma konsekvenser. Att göra inget är att ge fritt fram för massmördare. Att göra inget är att moraliskt kapitulera och ge fritt fram för folkmord.
Det är ett förbannat hyckleri att påstå att man beklagar att civila utsätts för stridsgas när man inte är beredd att lyfta ett finger för att  straffa de skyldiga och förhindra att det händer igen. Jag tycker DN och alla som är emot ett militärt ingrepp ska säga som det är: de bryr sig inte!
Paddy Ashdown säger till Sky News:

Jag är deprimerad över att vi inte är beredda att göra något när Syriens barn gasas ihjäl. Vi har sett bilderna på hur skolbarn bränns och dödas i klassrummen i Syrien och vårt svar är att säga att det inte har med oss att göra. De som verkligen kan fira nu är president Assad, president Putin och de som vill störta vårt land in i isolationism.

Instämmer fullt ut. Väst har förlorat sin moraliska kompass. Eftergifter åt diktaturer kan tyckas vara den lättaste vägen. Men då har man ingenting lärt av historien. Ashdown fick av Sky News frågan om inte parlamentet bara avspeglar den folkliga opinionen: “Neville Chamberlain var en mycket populär premiärminister när han viftade med sitt papper och sa ‘fred i vår tid’ medan Winston Churchill betraktades som en krigshetsare. Vem av dem hade rätt?”
Just så. Om man låter våldsverkare härja medan vi blundar så försvinner inte våldet, utan det ökar. Så länge vi inte lär av historien kommer den att upprepas. Tacka DN och alla hycklande opinionsbildare och politiker för det.
Se mer i IndependentDaily Telegraph, Daily Express, Sky News,

Rulla till toppen