USA: Allt förblir som det var

National Journal konstaterar att den demokratiske presidenten fick fyra år till, att republikanerna fortsätter regera i representanthuset och demokraterna i senaten. Man summerar träffsäkert, After All That, Political Status Quo Remains:

Det skulle inte bli så här. Amerikanerna sades vara arga över allt från höga bensinpriser till hög arbetslöshet … Men något lustigt hände. Väljare som sa att USA var på fel spår bestämde sig ändå för att stanna på samma tåg.

Ja, valresultatet är förbryllande. Presidenten som inte lyckats agera ledare och förhandla med kongressen medan ekonomin är i kris, får förnyat förtroende (om än med betydligt svagare stöd). Detsamma gäller representanthuset och senaten som också blivit omvalda trots att man är medskyldig till dödläge.
Inte mycket talar för att något kommer att förändras. Jag ska nu noga läsa Bob Woodwards bok om Obamaadministrationens första fyra år, Price of Politics. Denne aktade journalist ger en inträngande och skrämmande bild av en arrogant och i förhandlingar okunnig och ovillig president. Kan Obama ta sig samman och börja leda? Jag tror det inte, men eftersom jag haft fel om valresultatet kan jag ju ha fel här också — och denna gång hoppas jag det.

Rulla till toppen