Stödet till bilindustrin räddade Obama

I Sverige sa Maud Olofsson och regeringen nej till att gå in med skattepengar och rädda Saab. I USA pumpade president Obama in miljarder i fallfärdiga bilindustrier. Inte minst i swingstaten Ohio.
Nu visar det sig att detta statsstöd varit avgörande för utfallet i presidentvalet. Vallokalundersökningen i Ohio visar att en stor majoritet av väljarna gillar att staten öste in skattepengar i bilföretagen:

Av de som gillade statsstödet röstade flertalet på Obama. Utan detta stöd hade Obama inte vunnit Ohio. Förmodligen finns samma effekt i andra delstater där presidenten vräkt in skattepengar. Man kan säga att Obama via krispaketen köpt röster för att vinna valet. Det var nog inte främst denna aspekt som låg bakom politiken, men det är något smutsigt över att presidenten vinner egna fördelar genom att skänka bort andras pengar.
Skälet att jag känner bitterhet, så här dagen efter, är att detta inte är det Amerika jag beundrar. Det här liknar mer EU och myglet i Bryssel. Är det så att västvärlden är på väg att överge sina grundvärderingar om att belöna dem som gör ett bra jobb för att istället berika dem som är bäst på korruption, fiffel med skattemedel och genom ”rätt” kontakter i politiken?
Det bådar inte gott inför framtiden. Om ingen arbetar, utan allt fler förväntar sig att bli försörjd av staten kommer ekonomin aldrig att växa igen. Är väst som civilisation på väg att kollapsa på samma sätt som en gång romarriket och sovjetsamhället?

Rulla till toppen