Därför förlorade Mitt Romney

Den officiella vallokalundersökningen visar att 53 procent av de som röstade tycker att staten gör för mycket, medan bara 41 procent tycker att staten gör för lite.
På den värderingsbasen i väljarkåren borde Mitt Romney ha vunnit. Klart. Tydligt. Och detta är alltså vad de tycker som faktiskt gick och röstade. Många som är kritiska till staten gick inte och röstade överhuvudtaget eftersom Romney är en mittenman och därför inte framstår som särskilt olik Barack Obama. (Det var här jag m fl felbedömde väljarna. De blev inte tillräckligt engagerade för att gå och rösta på Romney.)
Det brukar i svensk debatt heta att presidentkandidaterna måste vinna de oberoende väljarna. Romney såg i morse ut att ha vunnit majoriteten av dessa. Men det spelade ingen roll. De är så få att de inte tippar valet.
Främsta förklaringen till Romneys förlust är att han inte entusiasmerade republikanska sympatisörer. Både John McCain och Mitt Romney är mittenmän som inte övertygar. De har dessutom genomfört kampanjer som varit amatörmässiga jämfört med George W Bush och Barack Obama. Att Romney inte snabbt reagerade på Obamakampanjens smutskastningskampanj mot honom i somras innebar att demokraterna fick sätta bilden av vem Mitt Romney är — någon som inte förstår vanligt folk. Romney började sudda ut den bilden genom sina starka insatser i TV-debatterna. Men det räckte inte. Det kom försent i valrörelsen.
Republikanerna måste finna en kandidat som har 1) otvetydiga republikanska värderingar, dvs minskad statsmakt och större frihet, 2) en personlighet som skapar kontakt och känslomässiga band med väljarna, 3) kan presentera frihetsbudskap med värme, empati och optimism.
Det var just dessa egenskaper som Ronald Reagan hade. George W Bush hade nr 2 och 3. John McCain nr 2. Mitt Romney ingen.
Från vänsterhåll och mediehåll heter det att republikanerna måste välja en mer mitteninriktad kandidat. Det är nonsens. Just den strategin har ju McCain och Romney följt. Det handlar istället om att finna någon som på ett trovärdigt sätt kan företräda de center-högervärderingar som fortfarande råder i USA.

Rulla till toppen