Min prognos: Mitt Romney vinner!

Presidentvalet på tisdag blir kanske inte så jämnt som opinionssiffrorna visar. Det kan finnas ett inbyggt fel i opinionsinstitutens viktning av väljare, skriver National Review. Man har fortfarande fler demokratiska väljare med i sina mätningar än den andel som idag säger sig vara partisympatisör. Utan denna viktning leder Mitt Romney med 5-10 procent.
Poströstningen de senaste veckorna har varit betydligt mer omfattande i traditionella republikanska områden än i demokratiska. Förra valet var det tvärtom. Detta antyder att Obama förlorat mycket av den entusiasm som fanns 2008, medan Romney lyckas väl med att få republikanska sympatisörer ur sofforna.
I natt hade Mitt Romney valmöte med hela 30.000 väljare i Ohio. Engagemanget för honom i denna extremt viktiga delstat tycks bara växa. När Fox News intervjuar Ohiokännare påpekar de att de evangelikala utgör 30 procent av  väljarna i Ohio och de är upprörda över det sätt som Barack Obama inskränkt religionsfriheten. Det pågår en intensiv gräsrotskampanj i Ohio och tiotusentals telefonsamtal görs för att få alla dessa att dels gå och rösta och dels rösta bort presidenten som inskränkt religionsfriheten.
Skälet är sjukvårdsreformen, ”Obamacare”. Katolska kyrkan ställde sig bakom reformen sedan Obama lovat att abort, preventivmedel och andra för kyrkor kontroversiella delar inte ska ingå. När väl reformen röstats igenom visar det sig att katoliker kommer att med tvång tvingas finansiera abort och preventivmedel. Religionsfriheten har avskaffats. Katolska kyrkan driver nu rättsprocesser mot Obamas regering för att förhindra att denna inskränkning blir verklighet.
Om detta hör vi ingenting i medierna, som ju står på Obamas sida. Men gräsrotskampanjer som dessa kan ha avgörande betydelse i delstater där det väger jämnt. Som exempelvis i Ohio. Om Romney vinner där, kommer han förmodligen att ta hem presidentvalet eftersom han då också tar hem andra delstater där det väger jämt.
Jag tror också att Obamas senaste groda, att uppmana folk att rösta ”som bästa hämnden”, kommer att skada honom. Hämnd? Är det så vi ser på olika alternativ i en demokrati? Romney svarade direkt: ”rösta av kärlek till landet, inte för hämnd”.
Brister i krishanteringen efter superstormen Sandy kan också komma att skada presidenten för hans vidlyftiga löften.
Via verktyg hos RealClearPolitics har jag komponerat ett möjligt utfall i delstaterna. I kartan nedan framgår utfallet enligt snittet av alla opinionsmätningar, delstat för delstat. Utom i Ohio och Colorado. Där behöver Romney gå fram 2 procent för att vinna Vita huset (rosafärgade delstater där Obama leder i opinionsmätningarna).

Om Romney har det övertag jag här spekulerar om, kommer han förmodligen att också vinna i Iowa, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania, Wisconsin och Michigan även om han inte ”behöver”.
Se mer: Obama Commitment to Religious Freedom ‘Worrisome, Religious Freedom in Jeopardy Under Obama, Religious Freedom Under the Gun, Tough News for Obama in early voting figures”>, Obamas early voting strategy flops?, Polling data for early voting favor Mitt Romney

Rulla till toppen