Vems är skulden vid Obamaförlust?

Redan har amerikanska vänstern börjat diskutera vems felet är om president Obama förlorar valet. På den ledande vänsterarenan Huffington Post skriver man redan nu:

Om presidenten förlorar mot Romney, här är några av skälen:
– Obamas kampanjgeneral David Axelrod är en romantiker när det kommer till politik och regeringsmakten. Men under årets kampanj har han visat en annan sida: en instinktiv kämpe med förkärlek för att mosa sina fiender. Redan förra året påbörjades en negativ kampanj för att framställa Romney som ett oacceptabelt alternativ. Man har spenderat hundratals miljoner dollar på negativa attacker. Men det räckte med en TV-debatt för Romney att kontra.
– Obamakampanjen – och presidenten – har inte gjort ett trovärdigt jobb när det gäller att lyfta fram de goda nyheter som trots allt finns.
– Obama har inte sålt in de förslag han faktiskt har.
– Det var ett stort misstag att kalla sjukvårdsreformen för “Obamacare”. Osäkra väljare ser det som oseriöst.
– Obamas likgiltighet, vissa kallar det förakt, för demokratiska kongressledamöter är legendarisk. Obama har försökt vara anti-etablissemang, men när man är president kan man inte komma ifrån att man är en insider.

Ligger mycket i detta. Man gör spegelvänt samma misstag som John Kerry 2004, då demokraterna trodde att presidentvalet var en folkomröstning mot George W Bush. Men för att folket ska rösta bort en president måste alternativet ha en trovärdigt politisk agenda, något Kerry inte hade. Nu tror demokraterna att bara man smutskastar Romney kommer folket att omvälja Obama. Men om presidenten saknar trovärdig politisk agenda, kan de rösta fram en utmanare som presenterar en sådan.
Jag tycker det är märkligt att så många politiker, både i USA som i Sverige, tycks tro att politikens innehåll inte längre räknas. Att val bara är en ytlig popularitetstävling. Så är det inte. Har aldrig varit, och kommer — förhoppningsvis — aldrig att bli.
Visst spelar PR, marknadsföring och taktik roll. Men tyngst väger ändå saklighet, politiskt innehåll och förmåga att tolka tiden.
Just därför hoppas jag att Mitt Romney vinner presidentvalet.
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen