Chocksiffror för Stefan Löfven

I flera mätningar på senare tid har S tappar i opinionen. I dag rapporteras: S rasar kraftigt i Aftonbladet/United Minds mätning. Man är tillbaka på Mona Sahlins förlustresultat i valet 2010. Ännu en bit återstår dock till Håkan Juholts bottenrekord.
Stefan Löfvens smekmånad som nytt fräscht namn är över.
Skälet till raset är, enligt min mening, att Löfven inte visat var skåpet ska stå. Väljarna märkte till slut att han inte presenterat några åsikter alls.
Själv blev jag tveksam till att Löfven skulle kunna rädda Socialdemokratin när han blev överkörd av sin egen partistyrelse i valet av talesmän och -kvinnor på olika områden. Det signalerade att Stefan Löfven inte har något mandat att driva den politik han personligen står för och som gjort honom populär och respekterad. Han framstod från den dagen som en marionett som styrs av de socialdemokrater som valde Håkan Juholt till partiledare.
Om han inte får utse sina egna medarbetare får han naturligtvis inte heller bestämma vilken politik partiet ska stå för. Den vänstervridning som Mona Sahlin inte lyckades stoppa och som Håkan Juholt stod för, kommer alltså att fortsätta.
Därmed försvann vitsen med att välja förnyaren Löfven. Folk genomskådar att han inte längre är en förnyare utan bara talesperson för samma gamla politik som resulterat i två valförluster i rad.
Jag förstår inte hur Löfven kunde undgå att som krav för sitt ja till partiledarposten krävde att få styra partiet på samma sätt som Maud Olofsson förnyade Centerpartiet och Fredrik Reinfeldt förnyade Moderaterna.
Nu är hans roll omöjlig. Han ska försvara en politik han inte tror på. Det kommer inte att gå bra. Det som statsvetaren Jonas Hinnfors framfört, Löfven hotar att avgå, har nog inte hänt än. Men jag skulle inte förvåna mig om det händer i samband med partiets kongress i vår.
(Andra bloggar: , , , i)

Rulla till toppen