Dött lopp inför nattens debatt

Svenska Dagbladet har en stor, ytterst tvivelaktig graf på förstasidan som ger sken av att Barack Obama drar ifrån Mitt Romney inför det amerikanska presidentvalet. Mer sanningsenligt är att säga att det är ytterst jämnt, så som National Journal gör idag: Obama, Romney Tied Among Likely Voters.
Enligt färsk mätning får båda stöd av 47 procent var, bland de amerikaner som troligen kommer att gå till vallokalen och rösta.
Bland registrerade väljare har Obama en ledning på några procent. Men då ingår personer som troligen inte kommer att gå och rösta. Eftersom valdeltagandet är relativt lågt (även om det säkert blir högre än svenska folkets valdeltagande i förra europaparlamentsvalet) så är det viktigt att fråga rätt målgrupp. Det är meningslöst att fråga dem som inte tänker rösta. Men det tycker väl SvDs nyhetsredaktion, eftersom det framställer Obama i en bättre dager.
Sanningen att säga så är nationella mätningar rätt meningslösa överhuvudtaget. Det är inte på nationell nivå presidentval avgörs, utan i delstaterna. Den kandidat som får flest röster i varje delstat (med något undantag) vinner alla delegater i delstaten. Det betyder att en förändring på några procent i några delstater kan förändra utgången.
Jag har inför kommande föredrag gjort några bilder som visar läget i ”swingstaterna”, dvs de delstater där det väger jämnt. Du kan se dem här. Jag spår också om valresultatet. Men man kanske får ändra sig efter nattens debatt…
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen