C framåt i Finland

Inför gårdagens kommunalval i Finland trodde många att Sannfinländarna skulle fortsätta framgångarna från förra årets riksdagsval. Men jämfört med 2011 är det Centerpartiet som ökat mest, när alla röster nu räknats:
+2,9 (18,7) Centerpartiet
+1,5 (21,9) Samlingspartiet
+1,3 (8,5) Gröna förbundet
+0,5 (19,6) Socialdemokraterna
+0,4 (4,5) Svenska Folkpartiet
-0,1 (8,0) Vänsterförbundet
-0,3 (3,7) Kristdemokraterna
-6,7 (12,3) Sannfinländarna
Förklaringen är nog att kommunalvalet handlar om lokala och konkreta frågor snarare än om invandring, Europa osv. Eftersom Finland håller separat valrörelse för lokalvalen, och inte som i Sverige alla val samtidigt, får lokala frågor större genomslag i finsk debatt.
Det är närmast skamligt att Sverige försöker gömma undan de lokala valen och inte låter den lokala demokratiska arenan få utrymme.

Rulla till toppen