Obamas svaghet blottad när diplomater mördas

President Obama lovade inför förra presidentvalet att han skulle förbättra relationerna med den muslimska världen: ”Den dag jag blir president kommer muslimsk fientlighet att minska” (se mer här). Nu blir hans diplomater mördade av muslimer.
Under George W Bush vågade ingen extremist ge sig på amerikanska diplomater. De visste att han skulle svara kraftfullt och skoningslöst. Nuvarande president har försökt fjäska för fundamentalisterna, som i hans famösa tal i Kario i juni 2009. Det uppfattas enbart som bevis på svaghet och rent av som förolämpande.
Att Obama inte kunde skydda ambassadpersonalen i Libyen kan kosta honom återvalet i november, skriver vänstertidningen Independent i Embassy attacks cast shadow over Barack Obama’s re-election hopes:

Det ökande antiamerikanska våldet … som spritt sig till fler arabiska huvudstäder gynnar republikanerna som hävdar att Obamas utrikespolitik faller samman.
— Titta vad som händer över hela regionen idag. Vad är det vi ser, frågade republikanske kandidaten till vicepresident Paul Ryan på en konferens i Washington igår. ”Slakten på modiga dissidenter i Syrien. Pöbeln stormar ambassader och konsulat. Iran är fyra år närmare kärnvapen.”

Nu avgör så gott som aldrig utrikespolitik ett presidentval. Independent pekar på att Obama ligger bra till i jämna delstater efter konventet. Men om utrikesfrågor kastar ljus på presidentens bristande ledaregenskaper kan de påverka valet.
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen