Johnny Munkhammar är död

Det är så sorgligt att höra beskedet. Johnny Munkhammar, 37, har förlorat kampen mot cancern. Han berättade om sin diagnos när han drog igång personvalskampanjen inför valet 2010, och att han vunnit första ronden. Jag rapporterade i bloggen från lanseringen av personvalskampanjen i riksdagsvalet. Men cancern kom tillbaka.
Munkhammar var något så ovanligt som en saklig, kunnig och ideologisk skarp debattör som tog sig an partipolitiken i vuxen ålder. De flesta av oss som stödde hans personvalskampanj hade gått motsatt väg – startat i partipolitiken men givit upp och satsat på tankesmedjor och på att vara fria debattörer.
Jag varnade honom för att rationalitet inte gäller i partipolitik. Han visste det men ville se om man inte kunde utmana systemet med enträget arbete byggt på oavvisliga fakta. Han hamnade på 18:e plats på M-listan i Stockholms län. Det är i praktiken omöjligt att i ett stort parti i en stor valkrets nå de 8 procent som krävs för att personrösterna ska gälla. Han fick 9:e flest personröster, men kom alltså inte in på eget mandat. Men när statsråd och andra poster utsetts och lämnat vakanser efter sig, blev Munkhammar riksdagsman.
Han kämpade hårt. I vissa avseenden fick han tillfälligt ta steg tillbaka, men han gav inte upp utan fortsatte kämpa för liberalare ekonomisk politik. Hans kompetens demonstreras av att han gjorde sig ett namn också utanför Sverige.
Nu får vi aldrig veta om han skulle ha lyckats. Utnötningsstrategin hade krävt många år till. År han borde ha fått. Men livet är inte rättvist.
Läs Munkhammar på hans blogg: Munkhammar.org. Se mer i SVT, SvD, Expressen, Newsmill.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen