Reinfeldt tackar ja till Annie Lööfs inbjudan

I sitt sommartal idag tackade moderaternas partiledare ja till centerledarens inbjudan att i hennes hem i Maramö i Småland nystarta Alliansen 2.0 inför valet 2014.
Det var ju sedan Maud Olofsson bjudit in de andra borgerliga partiledarna till sitt hem i  Högfors i augusti 2004 som Allianssamarbetet började ta form. Alliansen har sedan dess vunnit två riksdagsval. Men många har ansett att samarbetet börjat gå på tomgång. Det var därför Annie Lööf i sitt Almedalstal bjöd hem de tre andra partiledarna till sig för nystart. Idag tackar alltså Fredrik Reinfeldt ja.
Många kommentatorer har hånat Lööf för hennes utspel, eftersom de övriga partiledaren inte omedelbart slöt upp bakom idéen. Men Reinfeldt har insett vilken strategiskt fullträff förslaget är.
Genom att träffas i Maramö kan de borgerliga befästa bilden av ett fungerande och effektivt regeringssamarbete mellan fyra partier och detta i kontrast till den totala avsaknaden av regeringsdugligt samarbete mellan oppositionspartierna S, V, MP och SD.
Tydligare kan det ju inte bli: borgerliga partier samarbetar om nya rapporter som ger väljarna klara besked av vad de kan vänta sig efter valet 2014, kontra splittring och osämja mellan de partier som inte kan regera utan att komma överens mellan varandra.
Ska svenska folket låta en regeringsduglig regering fortsätta, eller sätta sin tillit till partier som inte kan presentera någon gemensam politik överhuvudtaget? Vore inte det att göra Sverige till ett nytt Grekland?
Jo.
Mötet i Maramö bör bli startskottet på en ny offensiv byggd på den regeringspolitik som hållit Sverige utanför sydeuropeiska röran, men som behöver ta upp kampen med de andra delar av världen som nu är konkurrenskraftiga och framåt.
Se mer: DN, DN, (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen