Marco Rubio kampanjar för Romney

Den 41-årige senatorn från Florida uppmärksammas för att han medverkar i Mitt Romneys valskampanj. Man snackar inte lika intensivt om honom som möjlig vicepresidentkandidat som i våras, men medierna noterar varje handling som skulle kunna indikera att han trots allt är en möjlig andreman inför höstens val.
Den unge Marco Rubio, son till kubaflyktingar, vann över republikanska tungviktare och sedan över demokratisk motståndare i senatorsvalet i Florida 2010, inte minst därför att han backades upp av Tea Party-rörelsen. Han var ideologiskt tydlig. Rubio utsågs (som i National Review) till en ledare för en ny generation republikaner.
Ett uppenbart lockande namn i diskussionerna om vicepresident. Med latinamerikanska rötter skulle han också tillföra etnisk bredd till Romneys kampanj. Men den allmänna bedömningen är att Romney vill ha en etablerad, erfaren och lågmäld vicepresident vid sin sida. Man kan dock inte vara säker.
Romneykampanjens minst sagt svala reaktion på spekulationerna om Rubio kan ju bero på att man vill avleda intresset från ett namn som faktiskt är aktuellt. Kampanjen kan ha tonat ner möjligheterna, för att i augusti kunna göra en stor nyhet av Rubio när valet av honom till slut offentliggörs.
De minskade spekulationerna om honom har inte fått Marco Rubio att dra sig undan. Han är ofta med i TV-intervjuer, som i NBC:s ekonomishow Kudlow Report. Programledaren Larry Kudlow är en kunnig ekonom som ställer initierade frågor, men Marco Rubio har inga problem att medverka, och förklara att skattesänkningar är nödvändiga för att få fart på ekonomin igen. ”När staten spenderar skattepengar gör man det mindre effektivt” och det ger mindre stimulerande effekt än om människor själva får makten över sina inkomster, säger han.
Sådant klarspråk är vad många amerikaner efterfrågar.
För egen del ser jag hellre Condoleezza Rice eller Chris Christie som USA:s näste vicepresident, men Marco Rubio kommer trea — långt före de mer slätstrukna namn som oftast nämns.
Se mer om Rubio här, här, här. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen