Gallup: Obama ligger risigt till

Det anrika opinionsinstitutet Gallup har gjort ny mätning av de amerikanska presidentkandidaterna inför valet i november. Utmanaren Mitt Romney leder över president Barack Obama med 46-45 procent. Därmed står sig siffrorna från första mätningen i april då Romney ledde med 47-45 procent. Statistiskt är det dött lopp.
Men historien visar, säger Gallupchefen Frank Newport, att det varit ett illavarslande besked för sittande president om denne tidigt i valkampanjen har stöd av mindre än 50 procent av väljarna.
Gallups resultat kommer sedan Obamas kampanj ägnat flera veckor åt grov smutskastning av motståndaren Romney. Man har påstått att han som företagsledare skeppat jobb utomlands och att han begått brott. Förutom att anklagelserna visat sig felaktiga, är det allvarligt att det demokratiska partiet så hårt ägnar sig åt protektionistisk retorik.
En viktig orsak till att depressionen på 1930-talet blev så djup var att politiker försökte skydda nationella företag. Det världen behöver i den nuvarande krisen är politiska ledare som förstår att frihandel måste upprätthållas, i kamp mot populistisk protektionism. Obama tillhör uppenbarligen inte dem.
De som i svensk debatt försvarar Barack Obama borde kommentera den fula smutskastning och de protektionistiska drag som nu tonar fram som Obamas dagordning.
Samtidigt är det en utmärkt signal som Gallup nu ger, att denna sorts oansvariga och dumdristiga kampanjstrategi inte ger utdelning i amerikansk opinion.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen