Obama hånar hårt arbetande amerikaner

President Barack Obama gjorde den 13 juli ett uttalande som fått alla fokusgrupper och många som svarar på opinionsundersökningar att rygga tillbaka och känna tvivel inför vad Obama egentligen står för.
När presidenten fick kritik för vad han sagt, sa han att orden var tagna ur sitt sammanhang. Då gjorde republikanska partiet en reklamfilm med hela presidentens uttalande. Budskapet blev än värre, än mer socialistiskt och oamerikanskt. Se här:

Obama hånar och häcklar dem som arbetar hårt. Han påstår att det inte är företagsamhet som byggt Amerika, utan det allmänna.
Detta är att attackera den amerikanska själen, konstaterar Kimberlay Strassel i Wall Street Journal, Why the Obama campaign is suddenly so worried. Hon konstaterar att fyra små ord gjort Obama orolig, och syftar på att han sagt att ”Du skapade inte det” (din egen framgång). Nu växer indikationerna på att amerikanska folket höjt på ögonbrynen och undrar vad Obama menar. Strassel skriver:

[Obamakampanjens] besatthet av fokusgruppstestade budskap är just skälet till varför presidentens sällsynta ögonblick av spontanitet — om företagsamhet, om de som ”klänger sig fast vid vapen och religion”, om behovet av att ”sprida välståndet omkring” — är så avslöjande. De ger en inblick i vem Obama egentligen är.

Det senaste spontana uttalandet om att företagare inte byggt Amerika skapar ett fundamentalt problem för Obama, skriver Strassel:

Det största problemet för Obamakampanjen är att båda sidor nu inser, att hans ord går bortom politik och är mer förödande än Romneys kritik om att Obama står för större stat eller dåligt skött ekonomin. Orden reser den långt mycket mer potenta frågan om nationell identitet och underblåser misstankarna om att Obama är medvetet fientlig till amerikanska ideal och den amerikanska drömmen.

Ja, att håna amerikaner för att de arbetar hårt och tror att de kan förändra sin situation är ungefär detsamma som om en svensk statsministerkandidat säger att välfärdsstaten borde avskaffas snarast.
Det ligger så att säga inte i linje med den verklighet som majoriteten av väljarna befinner sig i.
Barack Obama har gjort fler grodor än Sarah Palin, men han har skyddats av en journalistkår som agerat hejarklack istället för att granska honom och hans bevekelsegrunder. Obama kunde 2008 väljas på en dröm om något nytt, helt utan substans. Problemet för honom är att han inte kan köra den valsen en gång till. Nu, 2012, lyssnar folk på vad han faktiskt säger. Och börjar undra vad han står för, egentligen.
Denna höst kommer Obama att möta den valkampanj med hård granskning som alla presidentkandidater brukar utsättas för i USA, men som han slapp undan förra gången.
Om inget oväntat händer, ser det ut som att han inte klarar det testet. Mitt Romney kan ha vunnit valet den 13 juli.
DN, DN2, SvD. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen