Angela Merkel: ‘inte så länge jag lever’

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har länge yttrat de vanliga euroflosklerna om att vi nu behöver ”mer Europa, inte mindre”.
Men de senaste dagarna har något hänt. Der Spiegel rapporterar idag:

Men på tisdagen, inför det viktiga EU-toppmötet på torsdag och fredag, var hon tydligare än någonsin om sitt motstånd mot skuldfördelning inom eurozonen. Under ett möte med parlamentariker från liberalerna i regeringspartiet FDP sa hon att det inte blir av ’så länge jag lever’. Der Spiegel erfar att flera parlamentariker svarade med att säga, ’vi önskar er ett långt liv’.

Gemensamma statsobligationsräntor för eurozonen skulle sänka räntorna för de skuldsatta länderna, och höja dem för länder som sköter sig. Detta skulle vara en fortsättning på den logik som gjort det möjligt för Grekland med flera att låna långt över sina tillgångar. Södra Europa skulle än mer klä av Tyskland deras starka ekonomi. Ännu en gång skulle EMU stå för en logik som belönar de slösaktiga och ansvarslösa samtidigt som man bestraffar de som sköter sig och tar ansvar.
Så kan det naturligtvis inte fortsätta. Jag har undrat hur länge Tyskland ska stå ut med att utmålas som skurken i dramat, när man i verkligheten är räddaren i nöden.
Södra Europa måste lära sig att man bara har sig själva att skylla.
Nu hävdas det att Angela Merkel inte menade att sätta ner foten, utan att det handlar om ett förhandlingsspel inför det strategiska dokument som EU-kommissionen tagit fram om ”bankunion”.
Men någonstans måste Tyskland sätta ner foten och kräva att krisländerna måste visa resultat på egen skuldsanering innan man får mer hjälp till skulderna.
Viktigast är att regeringscheferna på toppmötet erkänner vilka länders fel det är att skuldkrisen uppstått. Tyskland och norra Europa är inte skyldiga. Den moraliska dimensionen måste lyftas fram. Erkännande på toppmöte måste följas av att politiker i skuldsatta länder till sina egna befolkningar öppet och tydligt erkänner de brister man begått på hemmaplan.
Att utmåla Tyskland som skurk i detta drama leder helt fel. De som har den mentaliteten har ingenting förstått.
(Andra bloggar om , , , , , , , , i)

Rulla till toppen