När Reinfeldts sanning svider

Det har blivit vild uppståndelse i medierna över ett vetenskapligt odiskutabelt och sanningsenligt deskriptivt uttalande av statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

S-ledaren Stefan Löfven störtar ut och kallar uttalandet “otäckt”:

– Man pekar ut vissa grupper och säger att det är de som är problemet.

Men herrejösses. Vad är det, exempelvis, hela feminismen (som Löfven står bakom) bygger på, om inte att särredovisa olika grupper och skylla problemen på dem?!
Det är ju vardagsmat för dem som nu går till attack mot Reinfeldt att använda statistik för att ställa grupp mot grupp, klass mot klass. Män mot kvinnor, högavlönade mot lågavlönade. Vi mot dom.
Statistik och vetenskap är viktigt för att öka kunskapen om samhället. Problemet uppstår när man förvandlar statistik till ideologi. Vi såg för 100 år sedan hur rasbiologi kom att motivera förintelse. Vi har sett hur statitisk om inkomstskillnader använts för att konfiskera och rasera ekonomier i östra Europa. Vi ser idag hur vetenskap om ekologi och klimat förvandlas till domedagspolitiska ståndpunkter.
Men ingenting av detta gör Fredrik Reinfeldt. Han använder statistik för att tydligare analysera hur samhällsproblem ser ut.
Det är hans motståndare som faller i vänsterns fälla och vill få det till att Reinfeldts sanningsenliga uttalande egentligen är avsett att vara utslag för “otäck” ideologi, dvs rasism och främlingsfientlighet.
Av de kritiska kommentarer jag sett är inte en enda konstruktiv. Det är bara råsopar av lägsta möjliga slag. Den intellektuella nivån är noll.
Reinfeldts kritiker menar att vi ska blunda för sanningen bakom betydande samhällsproblem, så att vi inte går otäcka politiska riktningar till mötes. Inget kan vara mer fel.
Självklart måste sanningen fram, även om den inte är vad vi önskar att den ska vara. Bara genom att öppet erkänna bristerna kan vi ärligt diskutera vad som behöver göras för att ändra situationen. Själv vill jag se sänkta ingångslöner, liberaliserad arbetsrätt och tydligare fokus på arbetskraftsinvandring än på flyktingmottagning.
Jag tycker de som nu spelar upp sin indignation istället ska ta de fakta statsministern förmedlat på allvar och tala om vad de vill göra åt saken. Att inte göra det, är verkligen att “spela Sverigedemokraterna i händerna”.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen