London valde rätt: Boris Johnson


Man kan dra en suck av lättnad att en av Europas viktigaste städer valde om den smarte, humoristiske och duglige Boris Johnson som borgmästare. Johnson vann med 1.054.811 röster mot “Röde Ken” Livingstones 992.273 röster, rapporterar Sky News.
Jag har gillat Johnson sedan han var redaktör för ansedda tidskriften The Spectator. Han har ett driv, insikter och sätt att diskutera som är originellt och intressant. Jag tvivlade på att han skulle fungera som ledare i en så utsatt position som den som Londons borgmästare befinner sig i, men han har hanterat kriser på ett lysande vis. När han inför omvalet porträtterades av Reuters heter det:

Johnson är en konservativ som har vänt engelska överklassens excentricitet till en politisk tillgång i ett land där sådant arv brukar vara en politisk belastning (…)
Kraften i hans varumärke är så starkt att hans namn nu är ett uttryck i nationens språk. Cyklar från systemet med tillfällig uthyrning i London kallas nu tveklöst för “Boris bikes”, och hans stöd för att bygga en ny flygplats i Thamsens utmynning resulterade omedelbart i att förslaget i folkmun kallas “Boris Island”.

Under valkampanjen har han varit en av få ljuspunkter för det konservativa partiet, som fick överta regeringsmakten när Labour redan kört ekonomin i botten (Reinfeldt kom till makten strax före krisen och kunde förhindra S-slöseri som försatt Sverige i samma utsatta situation som Storbritannien nu befinner sig i). Om en politiker i ett viktigt och omfattande val lyckas gå mot valvindarna, då dyker omedelbart, och inte utan skäl, spekulationer om större uppgifter upp.
Boris ses nu som en möjlig framtida partiledare och premiärminister. Om dessa spekulationer har Boris tidigare sagt:

Mina chanser att bli premiärminister är lika stora som att hitta Elvis på Mars, eller att jag återföds som en oliv.

Men. Inte mig emot. Politiken behöver begåvade människor med integritet.
Mer: DN, SvD, SVT, SR. Om Boris i bloggen: Londons borgmästare till mobben: ert slagord bör bli ‘friare handel!’, Brottsbekämpning högst på dagordningen – i London, Nytt liv i London: Blåe Boris besegrade röde Ken, Ska London kicka Röde Ken för blåe Boris? (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen