Vilks attackerad, polisen tvekar att anmäla

Återigen har konstnären Lars Vilks attackerats. Denna gång när han föreläste på Karlstad universitet. Ett tiotal män ställde sig upp och började kasta ägg. Vilks livvakter ingrep och konstnären träffades inte. Expressen frågar polisen vad påföljden blir, men ordningsmakten tycks mest rycka på axlarna:

– Vi har identifierat alla personerna, men ännu inte tagit ställning till om händelsen kommer att rendera i någon anmälan. Frågan är om det varit någon form av hot eller om det rör sig om störande av ordning, säger Värmlandspolisens pressinformatör.

Vaddå “inte tagit ställning”? Om man avbryter en föreläsning, skricker och kastar föremål för att sabotera det fria ordet är det brott mot svensk grundlag. Men det tycks inte ordningsmakten begripa. Detta loja, slöa, tröga uttalande är djupt oroväckande. Om polisen inte anser det viktigt att skydda ens en person som utsatts för så mycket våld och hot som Vilks, vad är det vi ska behöva utstå?
Än en gång ser vi att våldsmonopolet inte upprätthålls av polismyndigheten. Det skapar en ökad otrygghet och sår frön till att vi måste organisera alternativ.
Om rättsväsendet vill undvika ytterligare tapp i förtroende borde de som tillgrep våld i Karlstad ikväll åtalas och döms till hårda straff.
Att attackera yttrandefriheten måste kosta!

Se mer: Urholkad yttrandefrihet öppnar för totalitära krafter. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen