SD och V tappar till Löfven

Socialdemokraterna går fram till 29,2 procent. Detta är forfarande en historiskt låg nivå för partiet. Och än har Stefan Löfven inte sagt särskilt mycket, vilket tyder på att det fortfarande handlar om en Juholt-effekt.
Mest intressant är att de partier som tappar mest när S ökar visar sig vara SD och V. När S går fram med 4,6 procent tappar SD en tredjedel av alla sina väljare (-2,2 procent) och V en fjärdedel av alla väljare (-2,1 procent).
Dessa båda partier blir starkare när S inte går i takt med sin väljarkår och försvagas. Det är ett intressant mönster som sällan diskuteras. Istället vill man peka ut SD som höger. Men om väljarna som röstar på SD har S som alternativ, är den analysen inte mycket värd. Hur mycket den än upprepas i medierna.
Alliansen leder med 48,3 mot 46,4 procent. Det är nog dags också för regeringspartierna att utforma politik inför kommande val. Man kan inte längre räkna med att oppositionen är utslagen.
Mer i SvD, GP, GP2, DN, (Andra bloggar om , , , , i)

Rulla till toppen