Reinfeldt modig att nämna 75 år

Jag har vant mig vid en statsminister som duckar inför alla kontroversiella uttalanden. Därför överraskar det att Fredrik Reinfeldt nu gjort uttalande om att vi måste vänja oss vid tanken att inte gå i pension vid 60-63 års ålder, utan vid 75 år.
Många blir naturligtvis vansinniga över idén att behöva arbeta mer. Det är modigt av en politiker att säga sanningen som den är: ska vi bevara välståndet måste vi arbeta mer och längre. Ett skäl är att livslängden kraftigt har stigit och att allt fler kommer att bli uppemot 100 år gamla.
Det är en av de största förändringarna i modern tid: vi kommer att leva en tredjedel av våra liv efter det att vi fyllt 60 år. 
Därför är det rätt av Fredrik Reinfeldt att ta upp diskussionen om att vi behöver arbeta längre upp i åldern. För den behövs. Det finns en stark åldersdiskriminering i Sverige. Äldre ratas, äldre anses ointressanta hos oss, medan de i till exempel USA beundras för sina stora erfarenheter och stora kontaktnät. 
Personer som är över 80 år innehar många av de tyngsta och mest prestigefulla offentliga jobben i USA: senatorer och domare i Högsta domstolen. Även bland företagare och entreprenörer finns de mest respekterade i hög ålder, som Warren Buffett, 82. När han går in förhindras börskrascher, eftersom han ses som en garant för kloka och sunda affärer.
Dit är det långt i Sverige, där vi ser 65-årsdagen som dagen då man ska ses som totalt förbrukad och bör isoleras i ålderdomshem.
Pressreaktionerna visar att det finns starkt motstånd mot att ändra den uppfattningen. Men Reinfeldt har rätt. Det finns ingen annan väg än att vi arbetar mer i lika hög grad som vi blir äldre.
Några pressröster:
DN skriver i ledaren Ekvationen går inte ihop:

I nuläget är det svårt att se det realistiska i Reinfeldts idé om större rörlighet på arbetsmarknaden. Både Las, avtalspensioner, skatter och fördomar ligger i vägen. En 60-åring med lust att växla ned och byta bransch har sannolikt större chanser att vinna på lotto än att hitta ett nytt jobb.

Göteborgs-Posten skriver i Pension med problem:

Den formella pensionsåldern behöver kanske inte höjas.

Svenska Dagbladet i Glöm det där med pension vid 65:

Med tanke på hur olika våra yrkesliv ser ut är det orimligt att alla går i pension vid exakt samma ålder.

Helsingborgs Dagblad i Pensionsprovokation:

Många blev väldigt provocerade. Att få pensionera sig senast vid 65 är efterlängtat.

Så är det, men vi behöver mer av denna sorts sanningar i politiken.

(Andra bloggar om , , , , , , , i)

Rulla till toppen