Folkrätt genom FN? Knappast

Förenta Nationernas maktlöshet demonstreras tydligt nu när Ryssland och Kina lägger in veto mot varje åtgärd mot diktaturen i Syrien som bedriver krig mot sin egen befolkning.
Göteborgs-Posten:

I går morse kvitterades FN:s handlingsförlamning med ett nytt blodbad i staden Homs. Fem på morgonen svensk tid återupptog den syriska regeringsarmén bombardemanget.

Aftonbladet:

Vi är skyldiga att skydda liv i Syrien.

Men vad händer? Så länge FN är uttolkare av internationell rätt betyder det att vi har att underordna oss Rysslands och Kinas syn på mänskliga rättigheter.
Det var detta som George W Bush inte accepterade 2003 när han beordrade invasion av Irak och störtande av diktatorn där. Då skrek alla svenska medier och politiker att ”Bush bröt mot folkrätten”. Nu argumenterar alla medier och politiker i enlighet med Bush-doktrinen. Men det stannar vid prat. Man agerar inte. Man ser på medan folk slaktas.
Vi behöver helt enkelt ett nytt världssamfund som utgörs av de nationer som respekterar mänskliga fri- och rättigheter. FN går diktaturernas ärenden. Är det inte dags för mainstream att vakna och inse realiteter?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen