Järnladyns bevingade ord

Nu har jag sett filmen “Järnladyn” med Meryl Streep som Margaret Thatcher. Jag håller inte med dem på vänsterkanten som tycker den är ytlig och inte berör politiken. Inte heller med de konservativa som tycker hennes gärning förminskas eftersom den tolkas genom en åldrad, skör och ibland förvirrad äldre kvinna.
Denna konstnärliga uttolkning av Thatcher som person fångar kärnan i det hon stod för. Inte minst genom de närmast bevingade ord hon berikade politiken med. Som: “We will stand on principle, or we will not stand at all.”
Också centrala resonemang i hennes hållning blir tydliga. Som i denna replik:

– Människor tänker inte längre. De känner. “Hur känns det?” Ett av vår tids stora problem är att politiken leds av människor som bryr sig mer om känslor än om resonemang och idéer. Resonemang och idéer. De intresserar mig!

Så underbart rakt, och typiskt Thatcher.
På Expressens kultursida, Järnpreparat, gör Johan Norberg en intressant poäng beträffande filmen och om varför Thatcher fortsätter att vara brännhet 20 år efter sin avgång:

Det är svårt att frigöra sig från intrycket att året är 2012 – och vi är i Aten. En ekonomi i kaos, vilda strejker, växande skuldberg och nödlån från utlandet. Storbritannien var Grekland. Det är ett skäl till att Thatcher upplever en renässans.

Filmen visar också vilket motstånd Margaret Thatcher mötte, på alla fronter. Det är talande när Thatcher i filmen kommenterar kuppen inom hennes eget parti emot henne: “Folket har valt mig, de borde ha något att säga till om.” Det ger ljus åt det historiska faktum att hon aldrig förlorade ett val som premiärminister.
Nej, kritiken mot den här filmen är orättvis. Visst kan manusets upplägg uppfattas som konventionellt, där en åldrad makthavare blickar tillbaka. Men jag tycker man sytt ihop det snyggt med maken Denis Thatcher som bärande element. Han blir den katalysator som åskådliggör Margarets mänskliga drag.
När en film ska bedömas brukar jag lägga stor vikt på hur den avslutas. Och sista scenen i “Järnladyn” är både lågmäld och tänkvärd.
Andra bloggar om , , , , , , i)

Rulla till toppen