En nordlig Europagemenskap?

Nio länders statsministrar har mötts i Stockholm för Northern future forum, i syfte att diskutera gemensamma samhällsutmaningar. De nordiska och baltiska länderna samt Storbritannien samlades första gången i London i januari 2011. Nu, med Sverige som värd, avhandlades förutsättningar för att nå långsiktigt hållbar tillväxt.
Det är utmärkt att statsministrarna Helle Thorning-Schmidt (Danmark), Andrus Ansip (Estland), Jyrki Katainen (Finland), Jóhanna Sigurðardóttir (Island), Valdis Dombrovskis (Lettland), Andrius Kubilius (Litauen), Jens Stoltenberg (Norge), Fredrik Reinfeldt (Sverige) och David Cameron (Storbritannien) möts för gemensamma diskusioner.
De borde bli en motvikt mot Sydeuropas hittillsvarande dominans inom EU. Norge och Island är ju inte med i EU, men om några fler länder anslöt, som Holland och Polen, skulle detta forum kunna bli en maktfaktor i europeisk politik. Vi behöver en starkare röst för ”nordlig mentalitet”, dvs ordning och reda, i unionen.
Jag vet inte varför EU kantrat så starkt i sydlig riktning och varför nordliga länder varit så passiva, så tysta och så maktlösa i det europeiska arbetet. Men nu är det hög tid att ändra på det. EU är på randen till kollaps och kan i värsta fall skapa ökade motsättningar istället för den fred man så länge motiverat europasamarbetet med.
De nordliga länderna har större framgångar än de sydliga, även om alla länder är dåliga på att skapa den kreativa frihet som entreprenörskap och framtida tillväxt kräver. Därför borde EU mer präglas av norr än av syd.
Men denna sorts maktanspråk vågar nog inte arrangörerna av forumet ta i sin mun. Det är synd. 
Se mer: SvD1, SvD2, AB, Corren, DN. (Andra bloggar om , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen