Va, har inte Juholt avgått än?

Efter Håkan Juholts nya klavertramp  (han glömde att försvarsbeslutet togs före valet och regeringen därför inte drev igenom det med hjälp av Sverigedemokraterna, som Juholt påstod), är hans ställning ännu svagare än före jul.
Den bästa beskrivningen av läget står S-redaktören Widar Andersson för. Till TT säger han:

Jag kan inte förstå Håkan Juholts upprepade fadäser och faktafel på något annat sätt än att han aldrig riktigt insett sitt uppdrags dimensioner. Eller är det så att uppdragets dimensioner helt enkelt inte passar honom?

Juholt har helt enkelt inte skärpan att hålla alla fakta i huvudet, ens väldigt enkla fakta. Ändå kan han inte låta bli att öppna munnen inför journalister och politikerkollegor som har bättre koll.
Den här förmågan är inte helt avgörande. Politiker som har ett tydligt budskap och klar agenda kan göra upprepade grodor i småsaker, för omgivningen vet ändå vad politikern vill och går för. Men inte heller här är det någon som vet vad Håkan Juholt vill och vad meningen med hans partiledarskap är.
Socialdemokraterna har inget val. Man måste kalla till en andra extra partikongress inom loppet av ett år. Och utse någon som åtminstone kan matcha V-ledaren Jonas Sjöstedt i trovärdighet. 
(Andra bloggar om , , , i)

Rulla till toppen